La Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT) es va trobar ahir en una de les seves reunions regulars per debatre i intercanviar opinions sobre com evoluciona el mercat, després que fa poc més de tres mesos el Govern aprovés la llei de les tarifes mínimes del preu de venda al públic. El seu president, Raül Calvo, va admetre que les conclusions no són per «tirar coets», tot i que «els grans establiments que acostumàvem a oferir grans descomptes estem salvant els números, mentre que els comerços més petits es mantenen més o menys igual».
Malgrat considerar que encara és «prematur» per fer una valoració global, l’UCAT assegura que els efectes de la llei de preus mínims «ja es noten», especialment en el descens de venda a turistes que venien al Principat a comprar exclusivament tabac. L’UCAT compta amb una vuitantena de negocis de venda al detall inscrits dels 150 que hi ha arreu del país.
El repte més difícil
Així, el sector encara el futur amb pessimisme conscient que la batalla més important encara està per lliurar: les campanyes publicitàries contra el consum de cigarretes arran de l’acord que el Govern va signar amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS). «La deriva immediata de tot plegat, que afectarà directament el comerç, és el desplegament normatiu que hi haurà al voltant del conveni marc de l’OMS. Sobre aquest punt volem parlar amb el Govern per tenir informació addicional», va reconèixer Calvo. I va afegir: «És evident que avui dia tothom sap que fumar és dolent i, tot i això, es continua fumant. Però també és evident que les pròximes campanyes de salut desprestigiaran encara més el sector».
La transitòria de 30 anys que ha donat la Unió Europea perquè hi hagi una modificació impositiva en què els drets de duana es redueixin fins a desaparèixer encara queda molt llunyana. Calvo va explicar que aquest punt no afecta tant a comerciants com a la indústria i a la pagesia, de manera que no és una de les principals preocupacions de l’associació, si bé estaran pendents de tot plegat per evitar conseqüències pitjors. De moment, més enllà de conèixer que l’Estat podrà compensar aquestes pèrdues amb impostos especials, no se sap molt més. A França, en canvi, ja s’han posat en marxa i des de l’Administració s’ha optat per oferir alternatives als estanquers i venedors de tabac per tal re reconvertir els seus negocis davant la caiguda dels ingressos. Cal recordar que França és un dels països amb el preu del tabac més elevat i la previsió és que enguany el paquet de cigarretes arribi fins als 10 euros.