Search
Close this search box.
Elisabet Cortiles

Més mediació, menys judicis

Neix l’associació de batlles i fiscals per a la resolució de conflictes que eviti haver d’arribar als tribunals

Emmirallant-se en la ja existent xarxa europea de jutges per a la mediació, la batlle Canòlic Mingorance va anuncir ahir la creació de la nova associació andorrana de batlles i fiscals per a la mediació. L’entitat, que segons Mingorance, «neix d’una inquietud professional i personal», té l’objectiu de «promoure aquesta la resolució de conflictes per la via dialogant».

La batlle va aprofitar la taula rodona que es va celebrar al Consell General, en motiu del Dia Europeu de la Mediació, per presentar la plataforma que presidirà. «La idea és que des dels tribunals es promogui l’enviament d’alguns casos a mediació, i per a fer-ho, és necessari que nosaltres mateixos coneguem bé les eines i els mitjans disponibles, i que tinguem confiança en aquest sistema», assegurava Mingorance, que també afegia, «la mediació és una eina que s’introdueix al procés judicial com una nova manera d’entendre la resolució de conflictes.
 

Mingorance: «Tots els conflictes que tinguin una vinculació emocional seran més fàcils de resoldre per mediació»

L’entitat neix per formar-nos a nosaltres mateixos i crear un fòrum de debat entre jutges i magistrats per mirar d’anar cap a una justícia més restaurativa i pacificadora». A més del servei de mediació familiar, des del març del 2018 el Principat compta amb una llei de mediació que, segons el Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans (CRES), fa servir un 6% de la població.
 

Rodríguez: «La nostra llei és pionera perquè dona l’opció als batlles d’obligar els confrontats a conèixer la mediació»

La nova plataforma, que encara no està constituïda formalment a falta de la resolució del Govern, estarà ubicada a la seu de la justícia, «on és més fàcil trobar-nos, perquè és on treballem», matisava Mingorance. La batlle és fundadora del projecte juntament amb quatre jutges més, entre els quals hi ha la presidenta de la Batllia, Laura Rodríguez. Si bé el Consell Superior els va donar suport cedint-los un espai, l’entitat no té ànim de lucre, i espera ampliar aviat el nombre de membres adscrits.

Evitar el judici /
Tant Rodríguez com Mingorance coincidien en recalcar que la voluntat de fomentar la mediació va més enllà de voler reduir la càrrega de treball en el sistema judicial. «Hem d’aprendre a resoldre els conflictes per la via de la concòrdia, sense necessitat d’anar sempre a la guerra», emfatitzava la presidenta de la Batllia. En la mateixa línia, Mingorance deia que «tots els conflictes que tinguin una vinculació emocional, com per exemple litigis de successió, disputes entre socis o problemes de veïnat, segurament seran més fàcils de resoldre per mediació que a través de la via judicial», i ampliava dient, «la mediació ha de poder donar sortida a una sèrie de problemes on la justícia no arriba d’una manera prou acurada per la pròpia naturalesa del conflicte».

Un exemple a seguir /
Durant l’acte que es va fer al Consell General, Rodríguez va puntualitzar que la llei de mediació andorrana és pionera a nivell europeu perquè «dona l’opció als batlles d’obligar als confrontats a visitar un mediador per a que els expliqui l’opció de resoldre el cas a través del diàleg», tot i que va admetre que el país encara ha d’avançar molt per igualar-se a d’altres països del continent. En aquest sentit, Mingorance va posar l’exemple dels països nòrdics, «on la meitat dels conflictes es resolen a través de la mediació, sobretot a Noruega». També va afirmar que a Holanda, «hi ha projectes de mediació molt interessants en l’àmbit penal» i va animar als batlles i fiscals andorrans a que s’inspirin en el sistema judicial del nord d’Europa perquè, al cap i a la fi, parlant la gent s’entén. 

Les xifres/
354 persones van fer servir la mediació durant el 2018 per resoldre un conflicte legal.
94% d’aquestes persones van arribar a un acord amb l’altra part del conflicte.
80% de les persones que no van arribar a un acord tornaria a fer servir la mediació.
85% dels andorrans recomanaria la mediació abans d’anar a judici.
70% creu que la mediació és útil per conflictes laborals. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu