El nou cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, planteja destinar alguns trams de l’avinguda Verge de Canòlich exclusivament als vianants, tot i que només en determinats dies i horaris. Concretament, el tram de la plaça de la Germandat i el de la part alta de l’avinguda. «En un dels consolats en què jo vaig estar, vam fer una prova pilot en aquest sentit que penso que va funcionar prou bé i, per tant, a mi m’agradaria reprendre-ho, si més no mirar si és viable o no», va manifestar Majoral en una entrevista a aquest rotatiu.
Segons va recordar ell mateix, aquella prova pilot consistia a tancar al trànsit l’avinguda Verge de Canòlich al seu pas per la plaça de la Germandat justament a la sortida de les escoles i només durant la primavera. «L’objectiu era fer més segura la plaça perquè els nens hi juguessin i donar als locals la possibilitat de muntar una terrassa o d’ampliar la que ja tenien per fer-ho una mica més amigable», va especificar el cònsol major. A banda d’aquest punt de l’avinguda, Majoral també va parlar de la part alta de Verge de Canòlich, que també es tancava al trànsit quan es muntaven fires els caps de setmana. «S’ha de mirar si hi cap o no tècnicament i pressupostària, però si més no també s’estudiarà», va assegurar el mandatari comunal.
De fet, el programa electoral de Terceravia + Unió Laurediana + Independents no recollia aquesta proposta mentre que sí que ho feia el d’Units pel Canvi, que apostava per tancar al trànsit l’avinguda Verge de Canòlich al seu pas per la plaça de la Germandat. De tota manera, el comú actual parla de destinar-la als vianants en determinats dies i horaris, segons va subratllar Majoral, «amb l’objectiu de donar vida a la parròquia». A més, en demanar-li sobre la possibilitat de deixar de banda la temporalitat i aplicar-ho permanentment, va respondre que «si el que em pregunta és si farem un Vivand, quasi que et diria que serà impossible; per als vianants tot l’any o tots els caps de setmana, no». «I no perquè no hi hagi la voluntat, sinó perquè segurament no hi haurà el pressupost per poder fer-ho», va afegir.
Col·laboració ciutadana
En matèria urbanística, tal com la majoria comunal va avançar durant la campanya electoral, UL vol fer participar la ciutadania perquè s’impliqui en l’embelliment de la parròquia. Majoral va explicar que un cop disposin del pressupost per a l’exercici 2020, la intenció és preparar els plecs necessaris i la fórmula jurídica més adient per donar peu a aquesta participació. «Ho farem en el transcurs d’aquest any i començant pels espais que estan més malament», va especificar el mandatari comunal tot insistint que encara no han definit el mètode però la idea és que la gent pugui opinar i fer arribar les seves idees al comú que després s’exposaran públicament. Segons va destacar Majoral, «l’objectiu seria que al cap dels quatre anys de mandat, qualsevol persona del país baixés a Sant Julià de Lòria perquè és la parròquia més maca».
Circulació al Punt de Trobada
Més enllà de les accions necessàries a dins de Sant Julià, el cònsol major va recordar que una de les obres possiblement més reclamades a la parròquia és la rotonda del Punt de Trobada. «Hi ha un conveni a tres parts entre el comú, el Govern i la propietat privada i si bé aquests dos últims ja l’han signat, l’anterior consolat no va tenir temps de fer-ho i, per tant, una de les nostres primeres accions serà fer els tràmits corresponents per signar el conveni i que pugui tirar-se endavant el projecte», va detallar Majoral. Quant a les instal·lacions comunals que hi ha a la zona de la Portalada, el mandatari comunal va indicar que estan pendents dels informes encarregats pel Govern per saber si podran seguir disposant d’aquell magatzem i deixalleria o si hauran de buscar un altre lloc per construir-los de nou i seguir oferint aquests serveis a la ciutadania.
Plànols del vial
En la primera reunió que el Comú de Sant Julià de Lòria va mantenir amb el Ministeri d’Ordenament Territorial la setmana passada, el cònsol major, Josep Majoral, va demanar al Govern que de seguida que disposin dels plànols del tram del vial de desviació que va des del pont de Molines fins al pont de Fontaneda, els els facin arribar. «Amb l’únic objectiu de situar-nos i de poder donar explicacions tant als particulars de la zona que ens ho estan demanant com als ciutadans de la parròquia perquè sàpiguen què s’està fent», va posar de manifest Majoral.
Pel que fa als terminis de construcció del vial de desviació, el cònsol major únicament va fer referència al tram que s’està realitzant ara mateix, el comprès entre el carrer Isidre Valls i la rotonda de Fontaneda. «Aquest és imminent, estem parlant de finals de febrer o principis de març», va concretar Majoral tot remarcant que després quedarà tota la part de Francesc Cairat. «Aquesta no podrem explicar-la fins que disposem dels plànols sol·licitats», va afegir. Amb tot, el mandatari va reconèixer el «bon clima» de la reunió i la voluntat de treballar de manera conjunta.