El PS s’ha desentès del pacte d’Estat de Salut en considerar que no li correspon signar-lo perquè s’ha de limitar al seu rol de legislador. «Sempre que el Govern emprengui una acció per millorar la qualitat del servei que rep l’usuari a través de la sanitat, ens trobarà de la seva part, però quan es tracti de complicar-li la vida, serem crítics i farem d’oposició», va aclarir el conseller del PS i president de la Comissió Legislativa de Sanitat, Jordi Font, ahir després que els socialdemòcrates mantinguessin la primera trobada amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, per tractar aquest pacte d’Estat.
Tal com va especificar Font, durant la trobada Espot i Benazet els van lliurar un document «que recull tot el que vol fer el Ministeri de Salut durant els propers quatre anys» per tal que l’analitzin i el discuteixin abans de traslladar-los la seva resposta al respecte. Tot i comprometre’s a estudiar-lo, els socialdemòcrates ahir ja van voler deixar-los clar que no els correspon aquest paper. «A nosaltres no ens toca fer pactes d’Estat amb el Govern i menys en base a un document on estan descrites únicament les accions que formaran part del dia a dia de l’Executiu», va especificar el conseller del PS.
Rol de legislador
De fet, Font va rebutjar rotundament un pacte amb l’Executiu en considerar que «el que voldria és que nosaltres fóssim còmplices de les seves decisions per modificar el funcionament de la sanitat perquè grinyolessin menys». Ara bé, de seguida va argumentar que «aquest no és el nostre rol, ja que ens correspon fer de legisladors i exerciran com a oposició». A més, va fer notar que el Govern, al seu entendre, «té una confusió sobre què és un pacte d’Estat, ja que voldria que ens solidaritzéssim amb l’acció legislativa».
Els socialdemòcrates estan disposats a debatre amb el Govern sobre què cal incorporar a la cartera de serveis
Segons el parer dels socialdemòcrates, en matèria de Salut només seria factible si no existís un sistema sanitari al Principat i se n’hagués de crear un. «Entenem que l’únic pacte d’Estat que és possible en aquests moments és el de la Unió Europea perquè no hi ha un producte definit, és a dir, el país vol trobar un encaix en una institució i tots formem part d’aquest país, també l’oposició, de manera que volem contribuir a buscar la millor manera de relacionar-nos am la UE», va desenvolupar Font tot insistint que aquí pot haver-hi un pacte d’Estat mentre que en els altres àmbits, com la salut i les pensions, «és molt més complicat».
Objectius en matèria sanitària
Des del PS treballen perquè la sanitat cada vegada sigui «millor i més propera a la gent». En aquest sentit, Font va destacar que un dels temes més importants i en els quals estarien disposats a debatre amb el Govern és el de la cartera de serveis, és a dir, tot el que queda cobert per la sanitat pública. «L’avortament és un tema sanitari o no? I el canvi de sexe? I els psicòlegs? I els podòlegs per a la gent gran? Per discutir tot això, ens trobaran», va plantejar el president de la Comissió Legislativa de Sanitat tot subratllant que el seu objectiu és que la cartera de serveis sigui «molt més extensa» del que és actualment.
Procés de negociació
Tot i les discrepàncies sobre la necessitat de crear un pacte d’Estat en aquesta matèria, des del PS es van comprometre a traslladar la seva resposta sobre el document passades les vacances parlamentàries, a finals de febrer. Tal com va recordar el ministre Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, hi ha prevista també una reunió amb Terceravia per traslladar-li aquest mateix document que, segons va detallar el Govern a través d’un comunicat, «té com a objectiu trobar les millors solucions per evolucionar el sistema andorrà de salut i afrontar els reptes que presenta el sector».
En aquest sentit, la voluntat és mantenir la qualitat del sistema a la vegada que assegurar-ne la sostenibilitat. «Això vol dir canvis normatius i d’enfocament, buscar socis a fora que ens ajudin a realitzar l’assistència sanitària…», va concretar el ministre Portaveu tot remarcant que treballen per trobar «un consens més ampli al Consell General perquè la reforma sanitària pugui tenir el màxim impacte possible».