El Govern ha afegit un nou grup de persones dins del col·lectiu considerat de risc de cara a la campanya de vacunació contra la grip, que va començar ahir. Es tracta de les persones que patissin el coronavirus i que fossin ingressades per la gravetat de la seva infecció. A més, vinculat a la pandèmia, i de cara a la gent que s’hagi d’administrar alguna dosi contra la Covid-19, els sanitaris asseguren que no hi ha cap contraindicació respecte del vaccí contra la grip.
«La campanya està adreçada a totes les persones del país que es vulguin vacunar contra la grip», va explicar Paqui Guerrero, infermera del Centre d’Atenció Primària (CAP) de la Massana, que va puntualitzar que «en primer lloc, es recomana que es vacunin les persones que tenen més de 65 anys». Aquestes, tal com va indicar la sanitària, «no cal ni que vagin a buscar la recepta al metge perquè tenen el permís per poder-ho fer sense recepta», i per tant, només han de reservar cita al seu CAP. D’altra banda, les persones de menys de 65 anys però reconegudes com a col·lectiu de risc, necessiten que el seu metge referent els faci la recepta i, a continuació, reservar cita al CAP per ser vaccinats. És en aquest punt que s’adiu la gran novetat d’enguany, quan s’ha fet extensiu a les persones que han estat ingressades per la Covid aquesta consideració, i per tant, no hauran de pagar per la vacuna. En aquest sentit, el Govern també va especificar els altres grups que es consideren de risc, com és el cas de les persones en residències sociosanitàries o institucionalitzades –els sanitaris es desplacen als centres per immunitzar-los–, embarassades, persones que poden transmetre la malaltia a individus d’alt risc, treballadors de serveis comunitaris essencials, persones amb exposició laboral directa a aus domèstiques o salvatges i porcs, i interns i treballadors del centre penitenciari –també són vacunats in situ–. Finalment, aquelles persones que, tot i no adherir-se en aquests grups es vulgui vacunar, ho podran fer demanant-ho al seu metge referent i pagant pel fàrmac.
Així mateix, Guerrero també va indicar que «no hi ha cap incidència ni problema» de cara a rebre aquest vaccí i si hi ha hagut proximitat amb una dosi de vacuna contra el coronavirus, incidint que «no ha de passar una franja de dies determinats» entre dosis. En aquest sentit, la infermera va compartir que la pandèmia, i especialment, l’ús obligatori de la mascareta, va contribuir a una campanya gripal pràcticament inexistent. «Les persones que tinguin qualsevol tipus de simptomatologia han d’utilitzar la mascareta, perquè l’any passat es va demostrar que la incidència va ser molt escassa, i val la pena continuar utilitzant aquesta mesura de seguretat per tots», va declarar Guerrero, insistint que fer servir la mascareta «és la manera de frenar els contagis», que a hores d’ara, encara no se n’han detectat cap cas al centre massanenc.
Sigui com sigui, la professional de la salut va confirmar que «les persones ja fa dies que ens estan demanant per la vacuna de la grip», compartint que «ens pensàvem que potser aquest any, amb la menor incidència del passat, hauria disminuït l’interès», però no va ser el cas: «Ja tenim les agendes ben plenes», va indicar. És el cas, per exemple, de la Montse, que ahir va adreçar-se al CAP de la Massana, en el primer dia de la campanya, per rebre la seva dosi. I, de fet, el seu exemple és la recomanació que fan els professionals de la salut, que aconsellen posar-se la vacuna entre l’octubre i el novembre, encara que la campanya estigui activa fins al 31 de desembre.
El Govern ha adquirit enguany un total de 9.000 vacunes, després que l’any passat se n’administressin 8.601, més de la meitat de les quals a majors de 65 anys.