Search
Close this search box.
Andreu Rubert

Les federacions hauran de complir al 2023 criteris mediambientals

El reglament s’extrau de la prova pilot feta amb cinc organitzacions

L’any 2023 pot esdevenir clau per a les federacions esportives del país per saber si rebran o no subvenció per part del Govern atès al codi de bones pràctiques que es va presentar ahir per part del Secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, i el Secretari d’Estat de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell. En aquesta línia, i com va declarar Ruiz, «la idea de cara al futur, amb un reglament treballat, la voluntat és que aquesta feina condicioni el possible augment de la demanda de subvenció». Així i tot, el mateix Secretari d’Esports va aclarir que durant l’exercici del 2022 aquest condicionament no entrarà en curs per a sol·licitar la subvenció.

Aquest codi de bones pràctiques ha estat el resultat de la prova pilot que va arrencar l’octubre del 2019 i que han desenvolupat cinc federacions esportives del país, la d’handbol, rugbi, natació, judo i vòlei. El reglament es va establir a través de 40 criteris ambientals i cada organisme pot optar fins a una puntuació màxima de punts del mateix nombre. D’aquests, 24 són relatius als esdeveniments esportius, tant si són en equipaments com a la natura, i els 16 restants corresponen al mateix funcionament de les federacions. A més, aquest projecte no sols contempla l’activitat que desenvolupen les organitzacions a les seves instal·lacions privades sinó que també té en compte els esdeveniments que realitzin a la natura, on s’inclouran criteris com la protecció a la biodiversitat, al consum i la compra responsable. Entre els 40 criteris es va tenir en compte l’eficiència i estalvi energètic, mobilitat sostenible, emissions atmosfèriques, estalvi d’aigua, gestió de residus i la informació i comunicació. A més, es va incloure un apartat per a les emissions de gasos d’efecte hivernacles de les organitzacions i, com va asserir Rossell, «cada federació pot calcular la seva emissió i pot arribar fins i tot a compensar-les».

Aquest codi de bones pràctiques surt com a resposta de la Llei 37/20218 de l’esport del i la Llei 21/2018 d’impuls de la transició energètica en coherència amb el Pla d’acció horitzó 2023 del Govern per fer de l’esport, com va declarar el Secretari d’Esport: «es tracta d’una eina per a que fomenti les bones pràctiques mediambientals i els hàbits saludables».
En l’acte, a banda d’explicar l’estructura d’aquest nou reglament es van lliurar també els distintius en forma de diplomes a les cinc federacions que han participat en la prova pilot. Aquestes van obtenir quatre distintius de bronze i un de plata. Finalment, el mateix Ruiz va manifestar que a partir d’octubre s’ha ampliar l’adhesió al codi per a la resta de federacions del Principat, per tal de poder fer així a finals d’aquest any l’anàlisi de les propostes de millora determinades per les organitzacions esportives participants. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu