L’evolució pandèmica al Principat ha marcat un desenvolupament molt important el darrer cap de setmana. D’una banda, perquè el nombre d’actius es va reduir ahir en 16 casos més i es va situar en 301. I de l’altra, perquè es va fer una empenta en la vacunació, i ja hi ha més de 31.000 dosis administrades. En concret, la jornada de dissabte –última de vacunació intensa amb les darreres dosis de Pfizer arribades– es van vacunar 532 persones, situant el total de vaccins administrats en 31.633.
És a dir, segons l’actualització sanitària emesa pel Govern ahir, el total d’infectats a Andorra s’elevava a 13.423 persones, 17 més que dissabte. Així mateix, les 33 altes registrades situaven el total en 12.995. Sobre la pressió hospitalària, no hi va haver canvis en els ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell en comparació amb la jornada anterior: hi havia 10 pacients, set a planta i tres a l’UCI, dos d’ells sota ventilació mecànica. I, afortunadament, no es va haver de lamentar cap defunció i el nombre de traspassos va restar en 127.
Finalment, pel que fa a la població escolar, el Govern va detallar que hi havia 22 aules sota vigilància activa –10 total i 12 parcial–, i 12 classes en vigilància passiva.
Adéu, «per ara», a Oxford
Per la seva banda, el comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, va avançar ahir, en declaracions amb un mitjà francès, que la Unió Europea no renovarà el contracte amb la farmacèutica AstraZeneca més enllà del juny, si bé, també va afegir a la seva exposició un «per ara». Això ratifica una possibilitat que es va posar sobre la taula quan la Comissió Europea va presentar el mes passat una demanda contra la companyia per haver incomplert els seus compromisos d’entregues de dosis als Estats membres.
Els problemes de la companyia anglesa per complir amb les entregues han comportat tensions amb la Comissió Europea des de fa mesos, i de fet, Brussel·les va arribar a enviar una missiva a AstraZeneca per iniciar un procediment amistós de resolució de problemes, si bé, ho van elevar a la justícia belga perquè l’altre pas no facilitava una solució. En concret, estava previst que la farmacèutica entregués 120 milions de dosis a Europa durant el primer trimestre, però només en va repartir 30.
D’aquesta manera, l’estratègia d’immunització de la UE passa per l’aposta clara pels fàrmacs amb tecnologia d’ARN missatger, com és el cas de Pfizer i Moderna.
Festa pel final de l’estat d’alarma
A Espanya, coincidint amb el final de l’estat d’alarma, i en la majoria dels casos amb el toc de queda nocturn, passada la mitjanit de dissabte a diumenge es van produir concentracions festives a diferents ciutats del país veí. Generalment, eren grups de joves que feien botellón a la via pública. A tall d’exemple, a Barcelona, es van desallotjar al voltant de 6.500 persones de 31 espais diferents de la ciutat, per tal que aquestes aglomeracions no anessin a més.