Search
Close this search box.
Helder Alves

El sector hoteler dona per perduda aquesta temporada «en un 80%»

La decisió de posposar l’accés a les pistes d’esquí als visitants és «molt negativa» per al sector

El Govern va anunciar el passat dimarts la decisió de posposar l’accés a les pistes d’esquí del país als visitants, seguint el criteri adoptat per la majoria de països europeus. La mesura va ser consensuada amb Ski Andorra i els representants del sector de l’esquí. Però un dels sectors que també es veu molt afectat per la possible entrada de turistes al país és l’hoteler. El president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, va valorar «molt negativament» la decisió de l’Executiu, però també va admetre que «comprenem quina és la situació actual», encara que va lamentar que «l’obertura de les pistes als visitants potser no era una solució total, però sí que hagués estat una bona empenta pel negoci». I va quantificar que «la temporada la donem per perduda en un 80%».
En referència a la quantitat d’establiments que es mantenen oberts, el president va explicar que «de la nostra associació només segueixen operatius entre 10 i 15 establiments, el que significa més o menys un 15% de la totalitat del membres de la Unió Hotelera. La resta estan aturats amb la persiana baixada i el personal que han pogut mantenir amb ERTOs». Per altra banda, va valorar molt positivament el fet que la totalitat de les plantilles dels hotels puguin acollir-se als ERTOs, i va recordar que des de l’associació ja van fer aquesta petició al Ministeri d’Economia. Tot i això, va alertar que «ara com ara és molt complicat per a hotels que no tinguin un bon coixí financer d’anys anterior poder mantenir-se. Perquè les despeses continuen, encara que siguin en una mesura inferior i no hi ha cap mena d’ingrés en el hotels». Encara que va reconèixer que l’ampliació del ERTOs del 75% a la totalitat de la plantilla és una mesura que necessitaven, Ramos també va deixar clar que és insuficient, i va afirmar que «hi ha molts establiments que encara que se solucionés la situació ara mateix, els hi seria molt complicat remuntar. No puc quantificar quants, però sí que sabem que hi ha molts que els serà gairebé impossible tornar a aixecar la persiana, i hem observat que alguns hotels ja estan al mercat». Un exemple clar d’aquesta dinàmica és l’interès del jugador del Barça Leo Messi per  adquirir l’Hotel Canut. En referència a aquesta mena d’adquisicions per part de compradors forans al Principat, Ramos va alertar que «és veritat que hi ha cadenes hoteleres estrangeres que s’interessen pel país i això és una bona notícia per una banda. Però té una part negativa i és que famílies tradicionals que fa molts anys que explotaven els seus negocis a Andorra, es veuen abocades a desprendre’s d’ells, perquè la situació els ha obligat».
La majoria d’establiments que segueixen oberts estan ubicats a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, perquè en aquestes parròquies no depenen en tanta mesura del turisme d’esquí i aglutinen altre tipus de turistes. Des de la Unió Hotelera van explicar que «aquest pocs hotels que segueixen oberts tenen els seus pics d’ocupació els cap de setmana, on poden arribar a estar al 10% o 15%, però entre setmana en molts casos és del 0%».
Sobre possibles projectes de dinamització par als hotels, Ramos va lamentar que «dinamitzar el nostre sector per al comerç intern és molt complicat. El que sí que es pot intentar és fer-ho amb la restauració. Però malauradament si no hi ha un flux de turistes del sud o del nord, estem abocats a tancar, o a treballar amb ocupacions que moltes vegades són del 0%». I va afegir que al seu parer l’única solució a la problemàtica actual és «que la gent pugui entrar lliurement a Andorra, tant d’Espanya com de França sense restriccions. Per al nostre sector l’única solució és aquesta, qualsevol altra al nostre entendre no existeix».
Tot i que es va mostrar positiu en referència al procés de vacunació que s’està duent a terme al país, i va comentar que «ja es pot observar que a mesura que avança el nombre de vacunes subministrades, baixen els contagis i la pressió hospitalària, i imagino que segons vagin millorant les dades als països veïns, aniran donant llum verda per a la mobilització dels seus ciutadans cap al Principat».
 Per últim, va explicar que el seu pronòstic de tornar a la «normalitat» és com a molt d’hora a l’estiu. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu