Search
Close this search box.
Lídia López

Catalunya amplia el confinament a comarcal però no assimila Andorra

La soca britànica apareix als Pirineus, amb cinc casos detectats a la Vall d’Aran i més incidència

Catalunya relaxarà el confinament actual i optarà per ampliar el límit municipal vigent actualment a l’àmbit comarcal a partir de dilluns vinent i per un període de dues setmanes. No obstant això, aquest nou marge no incorporarà la possibilitat de recuperar una major mobilitat amb el Principat, ja que no s’ha introduït l’assimilació entre Andorra i la comarca veïna de l’Alt Urgell.

Aquesta decisió és respectada pel Govern, ja que tal com va declarar a EL PERIÒDIC el ministre Portaveu, Eric Jover, «entenem que és una decisió legítima i la Generalitat té aquesta potestat, però seguirem insistint amb els elements objectius que tenim sobre la taula». Aquests elements són: la situació sanitària i els protocols i mesures implementats, que pel ministre «no augmenten el risc associat a la Covid»; i també «pels intercanvis que hi ha entre els territoris, que són molt positius per ambdues bandes». Per això, el Govern va anunciar que reiterarà la seva demanda per si la Generalitat reconsidera la seva decisió «en el millor termini possible».

De fet, una de les qüestions que va sorprendre l’Exectutiu en relació amb aquest anunci és el fet que s’assegurés que Andorra no havia demanat l’assimilació, ja que segons Jover, «només cal recuperar el comunicat del Govern després de la reunió del passat 7 de gener entre el cap de Govern i el senyor Pere Aragonès» on s’explicitava que un cop la situació de Catalunya millorés i se superés el confinament municipal, el Principat demanava que «se’ns pogués assimilar el màxim possible a aquesta regió sanitària per poder accentuar la mobilitat entre territoris».

Sigui com vulgui, malgrat que el context sanitari de Catalunya hagi millorat, hi ha un element que preocupa: l’amenaça de les noves variants. Així ho va compartir ahir el secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, durant l’anunci de les noves mesures. En aquest sentit, en ser preguntat sobre la situació a la Vall d’Aran i la gran quantitat de contagis que s’han donat després de Nadal, el dirigent va exposar que s’havien seqüenciat 12 mostres de coronavirus, i d’aquestes, cinc es corresponien a la soca britànica del virus.

Els actius baixen en 15 persones

Al voltant de la situació a Andorra, el Govern va informar ahir de 67 nous contagis al país, elevant el total d’infectats a les 10.137 persones. No obstant això, les 87 noves altes, d’un total de 9.395, van ajudar que els casos actius es rebaixessin en 15 fins als 639. D’aquests, creixien en tres pacients la planta de l’hospital, on hi havia 20 ingressats, i es va donar una alta de l’UCI, on restaven 11 persones, totes elles intubades. A l’àrea Covid del Cedre no hi havia cap resident.

Finalment, el Govern va compartir que el dimecres es van administrar 83 vacunes i situava el total de vacunats al país en 1.221 persones; pel que fa a les defuncions, la xifra es va mantenir en els 103 òbits; i per últim, sobre la població escolar, va informar que hi havia 29 aules en vigilància activa –6 total i 23 parcial–, i 63 més en vigilància passiva.

Dubtes dels hotelers

Encara vinculat a la pandèmia, durant la jornada d’ahir, el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, va adreçar noves preguntes del sector dels allotjaments turístics en relació amb les darreres decisions anunciades per l’Executiu en el marc de la roda de premsa de dimecres a la tarda, en especial per dues qüestions en concret: els protocols que han de seguir els responsables dels establiments en cas de detectar un positiu entre la seva clientela, i sobre la possibilitat d’implementar un segon dispositiu per fer proves TMA. 

En relació amb la gestió dels positius, Pujol va exposar que aquesta era una situació possible durant l’estiu, però que creix en el moment que es testarà a les persones. Per això, com que «no som ni sanitaris ni policies», es mostren neguitosos sobre el seu paper en aquest context perquè, en definitiva, la informació sobre l’estat de salut de cada persona és privada.

I pel que fa a la disponibilitat del dispositiu per fer proves, el director de l’UHA va considerar oportú tenir previst la posada en marxa d’un segon equipament a un altre indret les zones altes del país, com per exemple a la parròquia de Canillo, per tal de donar més possibilitats als turistes, però en un punt que no estigui tan allunyat del centre, ja que és allà on hi ha la maquinària per analitzar els resultats. «Esperem uns dies a veure si hi ha afluència, però és interessant saber que hi ha aquesta possibilitat», va declarar.

En definitiva, Pujol va argumentar que «si França ha acceptat això vol dir que ho hem de fer bé» i treballar el màxim per «no tenir ensurts de darrera hora», a la vegada que es fa més agradable l’estada pels possibles visitants al país. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu