Search
Close this search box.
Anna Casanova

El sector apícola, preocupat per l’increment de les temperatures

La calor fa malbé les flors i evapora el nèctar de les plantes

El sector apícola ha mostrat preocupació per l’augment de la calor que s’ha detectat durant les últimes setmanes al Principat. En aquesta línia, la temperatura d’aquest mes de juliol ha estat la més alta registrada per la major part de les estacions meteorològiques, arribant fins a màximes de 38 graus. Així, l’impulsor d’Autèntic Abelles, Mathieu Garaud, va explicar que «hem de vigilar quan encenem els fumadors», els quals produeixen fum amb l’objectiu de calmar les abelles i protegir-les de les picades durant el manteniment del rusc. Per tant, treballar en aquestes situacions «és molt més complicat», va assegurar. A més, va apuntar que els treballadors «també hem patit més calor» a l’hora de dur a terme les seves tasques.

Però aquest aspecte no és l’únic que preocupa els apicultors, ja que l’onada de calor també afecta a la producció de mel. Així, Gauraud va indicar que «és molt difícil quantificar l’afectació de les altes temperatures ara mateix», perquè fins que no s’acabi la temporada no es podrà observar la davallada. Tanmateix, va avançar que sí que s’ha detectat que «hi ha un tipus de mel durant l’estiu que pel fet que hagi fet massa calor no ha pogut avançar, fet que afectarà una part de la producció». A més, segons el propietari d’Autèntic Abelles, les altes temperatures que s’han registrat durant els últims dies de juliol ha fet malbé les flors i també ha evaporat el nèctar de les plantes.

Les abelles, per la seva banda, solen treballar seguit durant les hores de sol, però amb l’onada de calor, aquestes poden deixar de produir durant la franja horària central del dia. Ara, des del sector, s’espera que la baixada de temperatures i les pluges que han caigut els darrers dies serveixin per recuperar una part de la producció.

Paral·lelament, un abellar de 30 ruscos pot arribar a consumir uns 15 litres d’aigua diàriament, i amb la calor és més difícil trobar-ne. No obstant això, els apicultors col·loquen les abelles a menys de 500 metres de distància d’una font natural d’aigua, ja que Andorra té l’avantatja que en té moltes, com basses o rieres i, per tant, els professionals no han d’omplir els abellers amb dipòsits d’aigua per evitar que les cries acabin morint, com passa en altres països. Gràcies a aquesta prevenció, no s’ha detectat cap mortalitat significativa d’abelles durant els darrers dies. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu