La recollida d’escombraries a les pistes d’esquí organitzada per Grandvalira és una acció que es repeteix any rere any i des de fa 25 per conscienciar tant als esquiadors com a altres muntanyencs de la necessitat de ser respectuosos amb el medi ambient.
Aquest any, a la recollida de brossa duta a terme ahir al matí al sector Soldeu, s’hi van sumar els membres més petits dels equips nacionals de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), Soldeu Esquí Club (SEC) i Esquí Club Andorra (ECA). A més, aquesta edició va comptar amb la presència del secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, i de l’exdirector de Qualitat i Medi Ambient de Soldeu – El Tarter, Ton Naudi, que va cupar el càrrec durant 27 anys i va impulsar aquesta iniciativa.
A la jornada, tot i ser pensada per als més joves, els adults també són benvinguts. «Avui dia les muntanyes estan més netes i la societat és més conscient, però els adults han de fer un esforç molt important per integrar en el seu dia a dia aquesta conscienciació, a diferència dels més petits», que tenen moltes més eines i informació sobre la cura del medi i «ja venen educats», va assegurar Naudi.
Tot i això va reconèixer que «hi ha esperança pel medi ambient. El primer any vam recollir moltíssimes escombraries i, any rere any, aquesta quantitat s’ha anat reduint». Aquesta reducció demostra que cada cop hi ha més consciència a l’hora de deixar restes d’embolcalls, envasos o altres residus a la muntanya.
Amb l’onada de calor i incendis que s’estan produint, Naudi va destacar la importància de realitzar aquesta acció almenys un cop l’any durant durant l’estiu, ja que amb la llum del sol i la calor les deixalles poden causar foc a la muntanya. Finalment, l’exdirector va apel·lar a la responsabilitat individual i es va mostrar esperançat: «cada dia hem de fer un esforç més gran, però si cadascú posa el seu granet de sorra, ja podem estar satisfets».