La factura de la llum està destinada a encarir-se a Andorra. Així ho va indicar a EL PERIÒDIC el director general de FEDA, Albert Moles, i després que el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, avancés aquesta possibilitat setmanes enrere. Aquest increment es produirà després d’un seguit de mesos a l’alça del mercat de l’energia arreu d’Europa que s’ha anat absorbint des de la parapública, però que finalment, haurà de repercutir en la factura dels consumidors. Sigui com sigui, des de FEDA van indicar que l’augment de cara als clients «serà més baix i no tindrà res a veure amb el que hi ha hagut als països veïns, en valor absolut i relatiu». «El nostre objectiu és no repercutir aquest 100, 200 o 300% d’increment que estem suportant des de FEDA», va declarar el director general, reiterant que «no ens situarem en les xifres que s’estan traslladant a Espanya, que han arribat a un valor del 50% en la factura de molts clients».
Al voltant de la casuística, Moles va exposar que «l’afectació dels preus de la llum no és només a Andorra, sinó que influeix a tota Europa», i que «més enllà de l’actual guerra a Ucraïna, ja fa mesos que està sent complicat per les tensions geopolítiques», tot i que «la sort és que, de cara als consumidors andorrans, no ha tingut afectació». En qualsevol cas, el director va exposar que aquesta pujada del preu de l’electricitat no s’ha vist implementada en la totalitat de la qual adquireix la companyia, deixant intactes, d’una banda, la part de producció local, i de l’altra, la que es compra a França i Espanya, però que està coberta mitjançant contractes de llarg termini. «La situació que ara tenim a Andorra és fruit d’un seguit d’accions i d’acords fets els darrers cinc o 10 anys», va destacar, apuntant que «ara ens hem de preparar per al futur, perquè pot ser complicat».
No obstant això, des de la companyia no van precisar la data en la qual es pot veure plasmat aquest increment, tot i que Moles va fer una pinzellada sobre el calendari que FEDA té sobre la taula. «Hi ha dues coses importants: haver passat la situació de crisi per la covid tenint uns preus moderats, i que hagi passat l’hivern, perquè és una època de molta despesa per la calefacció», va compartir el director general. Tot i això, Moles va reiterar que «tot és molt volàtil i la situació canvia molt de pressa».
Canvi en clau verda
El context actual ha servit per refermar la necessitat de fer un canvi en els consums energètics i la seva font d’origen. Si bé és cert que la muntanya russa dels darrers mesos ha estat originada principalment pels conflictes geopolítics, la realitat és que, de fons, ja hi havia el debat de la necessitat de fer el pas cap a les energies renovables arreu del continent. «Les solucions de futur impliquen invertir en les renovables», va apuntar Moles, que va valorar que «el context actual de tensió accelera aquest procés». «Estem veient que a tot arreu es mira de gastar menys, perquè hem de tenir clar que tot el que es gasta de més, a partir d’ara és molt més car, i cada cop ho serà més», va precisar el director general de FEDA.
De fet, la voluntat de tenir prou múscul financer per fer inversions en aquesta matèria és un dels factors que ha contribuït en l’increment de les factures. «Hem de recuperar una part dels ingressos per tenir el màxim de valor afegit i poder tirar endavant projectes necessaris com el parc eòlic del Pic del Maià», va recalcar, a la vegada que va apuntar a la necessitat de trobar altres projectes de producció «que puguin tenir un impacte i que tenen sentit a Andorra». En la mateixa línia, Moles també va incidir que l’increment del preu ha de contribuir al fet que «FEDA pugui mantenir aquesta capacitat de passar per aquests alts i baixos del mercat» i evitar que «l’augment inevitable s’acumuli de cop d’aquí tres o quatre anys».
És a dir, que malgrat que «són qüestions complicades i no hi ha cap bola màgica», es tracta d’un plantejament de futur sobre l’accés a l’energia que «l’única forma de gestionar-ho és actuant nosaltres mateixos des d’aquí», un fet que «comença per tenir idees i projectes ja en cartera per anar-les fent realitat». Una situació que, segons Moles, «és un avantatge que tenim respecte qui no té res previst».