Andorra va administrar ahir les primeres dosis de la vacuna infantil, adreçada a nens i nenes d’entre cinc i 11 anys. Segons va detallar la cap de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància del Ministeri de Salut, Rosa Vidal, durant la tarda d’ahir estava previst que s’inoculessin una vintena de vaccins al vestíbul de la planta -3 de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, espai establert de zona provisional per atendre els primers infants. De fet, l’inici de la campanya restarà, de moment, en aquestes primeres 20 dosis, ja que no es reprendrà la vacunació fins al 14 de febrer. Tal com va exposar Vidal, tenint en compte que el termini entre dosis és de 21 dies, si s’inoculava el primer vaccí als menors la setmana vinent, el segon coincidiria amb una setmana festiva escolar –corresponent a carnestoltes–, un fet que podria resultar un «inconvenient». «Això facilitarà molt més a les famílies poder rebre aquesta vacuna», va valorar la cap de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de Salut. D’altra banda, de cara a aquestes pròximes jornades de vacunació, la responsable també va matisar que s’està treballant per establir un punt definitiu per aquesta campanya, amb la voluntat «d’optimitzar recursos», trobant un espai prou ampli al mateix hospital.
Així mateix, Vidal va puntualitzar que ja hi havia 80 infants inscrits a la plataforma per rebre la vacuna, que és la mateixa que es va crear per registrar les demandes dels adults. «S’ha intentat que les famílies facin l’esforç de parlar-ho i prendre una decisió de consens, parlant-ho també amb el metge», va posar en relleu, afegint que «entenem que molta gent ha fet aquesta conciliació, i el fet que just s’hagi obert el registre i ja hi hagi 80 inscrits és un bon senyal». A més, a l’apartat sobre vacunació de la pàgina web del Govern, també s’ha afegit una publicació amb les preguntes freqüents sobre la vacunació als infants, a la vegada d’estar «oberts a donar qualsevol informació al respecte», tant a mares i pares com a pediatres.
Tònica a la baixa
Pel que fa a l’actualització sanitària, Vidal va informar que les darreres 24 hores s’havien detectat 129 positius a Andorra, que elevaven el total d’infectats a 36.599. Aquesta dada, sumada a les noves 265 altes registrades –de 34.223 concedides–, es van traduir en un nou descens dels casos actius. Concretament, es van reduir en 36 persones respecte de la jornada anterior, situant-se en 2.229. D’aquests, n’hi havia 14 ingressats a l’hospital, dos menys que el dijous: 11 eren a planta i tres a l’UCI, dos dels quals sota ventilació mecànica. «Esperem que els dies vinents es mantingui la tònica a la baixa», va declarar la responsable, que va assegurar que «no preveiem cap circumstància que pugui motivar una baixada de casos». Sigui com sigui, va precisar que la presa de decisions respecte de nous alleugeriments en les restriccions per la pandèmia es prendran en funció del seu avenç, assegurant que «cada dilluns, el Consell de Ministres fa una avaluació molt acurada per donar noves directrius», i incidint que des del Govern es duu a terme «una vigilància continua».
Sobre la població escolar, la cap de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de Salut va compartir que hi havia set aules en vigilància activa i 71 en vigilància passiva. I respecte del pla de vacunació, va indicar que ja s’han administrat 154.234 vacunes al Principat. En darrera instància, va cloure l’actualització de les dades epidemiològiques remarcant que no s’havia hagut de lamentar cap víctima, així que el còmput de defuncions restava en 147.
Finalment, preguntada per la premsa, Vidal va informar que en data del darrer dimecres, un total de set farmàcies s’havien adherit a l’opció d’administrar-se dels tests d’antígens comprats pel Govern i que es vendran a 2,80 euros la unitat.