Search
Close this search box.
Maria Lozano

Els formats accessibles a les votacions faciliten la inclusió

Els nous sobres inclouran un codi QR i braille per a les persones amb discapacitat visual

Amb la presentació de les noves mesures per reforçar la garantia de l’autonomia de l’exercici del vot per part de les persones amb discapacitat per part del Govern, els pròxims comicis presentaran variacions positives per a les persones amb funcionalitats diverses, segons va publicar l’Executiu al BOPA el passat 2 de novembre.

L’objectiu de les noves mesures fan efectiva la garantia en igualtat al dret a vot dels ciutadans, ja que les principals modificacions inclouen, d’una banda; l’accés a la informació per part de les persones sordes amb subtitulació i llengua de signes; per l’altra, quant a les persones amb dificultades cognitives, la lectura fàcil de pictogrames; i finalment, la utilització de dispositius que fan la conversió del text a àudio, i braille per a persones amb discapacitat visual.

El Reglament reforça la garantia del dret a vot per part de les persones amb discapacitats

A més, es posarà a disposició la sol·licitud —amb la finalitat de complir amb el dret al vot d’aquestes persones— d’una persona de confiança, elegida per part de totes aquelles persones amb discapacitat, per tal que pugui prestar assistència per votar.

Per accedir a aquests formularis, els interessats podran adreçar-se a l’Executiu, als comuns o a la Junta Electoral a través de la Seu Electrònica del Govern, en cas que siguin tramitats per via telemàtica, o presencialment en els edificis corresponents.

Per la seva part, el Govern reconeix en el nou Reglament a les persones amb deficiència física, mental, intel·lectual o sensorial, les persones amb situació de dependència i a les persones en situació de malaltia greu, com a subjectes que mereixen aquesta garantia de dret.

Per la seva part, l’Associació de Persones amb Diversitat Funcional del Principat d’Andorra (AMIDA) va explicar els avantatges a l’hora de votar que tindran les persones que tinguin algun tipus de discapacitat: va remarcar que les persones cegues o amb baixa visió no tindrien cap problema i podrien accedir al seu dret a vot sense necessitat que ningú sàpiga quin és el vot que ficaran, així doncs, «anem avançant amb la inclusió», remarcava un membre de l’AMIDA. Amb les persones que tenen una mobilitat reduïda, AMIDA posa en relleu que les taules de la mesa siguin baixes facilita el vot per a aquestes persones. I és que van remarcar durant l’any que «hem demanat sempre que totes les persones, tinguin la discapacitat que tinguin, hem d’exercir el nostre dret a vot».

La presidenta de la Federació Andorrana de Persones amb Discapacitat (FAAD), Diana Figueras, apunta que «aquestes mesures són bones. Tot el que sigui inclusiu és bo per a la societat, tant per a les persones amb discapacitat com les que no ho són. Hauria de ser normal donar autonomia a una persona amb discapacitat».

Les persones que ho desitgin, podran sol·licitar que una persona de confiança els presti assistència

Respecte a les mesures que s’han pres per a les eleccions comunals, Figueras explica que «esperem que funcionin i que es mantinguin. Tot i que hi havia quelcom que s’havia de millorar, com que per a les persones amb discapacitat visual hi hagués bona il·luminació per llegir bé el Codi QR». Per últim, remarca que ja s’ha previst que les persones que tinguin problemes sensorials puguin votar a una hora determinada sense soroll.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu