L’Institut Andorrà de les Dones va presentar la guia pràctica de llenguatge inclusiu i no sexista, la qual està adreçada a tots els públics amb l’objectiu d’iniciar-se en la utilització d’una parla integradora que no exclogui ningú en els àmbits més quotidians de la vida social i professional.
Segons van explicar des de l’entitat, «la guia pretén sensibilitzar i oferir opcions a l’hora de comunicar tant oralment com per escrit, amb una única base de referència: el respecte per la diversitat». Tanmateix, es fa èmfasi en el fet que el llenguatge no és neutral ni innocu, a més d’haver-hi «una connexió entre el llenguatge que fem servir i la posició de les dones i de les persones en general dins de la societat».
Així doncs, la guia suggereix i recomana fórmules sense intenció de crear obligacions, sota la intenció d’aconseguir una comunicació més integradora i reflexionar sobre automatismes i micromasclismes del llenguatge als quals tots, d’una manera o d’una altra, estem «sotmesos». A més, aquest recurs pràctic no se centra en un àmbit en concret, sino que dona cabuda a tots aquells privats, públics o professionals. És per aquest motiu que també compta amb un breu annex, on es proposen «models bàsics de comunicació segons els diferents tipus d’ús que se’n vol fer», van indicar.
A més, des de l’Institut es va defensar el fet que «visibilitzar les dones en el llenguatge és visibilitzar les dones en la societat, superar prejudicis i canviar la manera de comunicar ens permet superar segregacions per raó de sexe, de gènere, d’origen, d’ètnia, de capacitats o fins i tot d’edat». D’aquesta manera, s’anirà cap a la inclusió real de totes les persones que «configuren i aporten riquesa» a la nostra societat.