El Periòdic d'Andorra
Bona rebuda de la prova pilot

El projecte de musicoteràpia a cures pal·liatives continua creixent i es professionalitza amb suport científic

La Fundació ONCA i el SAAS amplien la col·laboració per oferir dues sessions setmanal, després dels bons resultats de la prova pilot

La Fundació ONCA i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) han renovat i ampliat el conveni de col·laboració per continuar oferint sessions de musicoteràpia a la unitat de cures pal·liatives de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. El projecte, impulsat inicialment com a prova pilot entre setembre i desembre del 2024, es consolida ara amb la voluntat d’estendre’s durant tot el 2025 i amb l’objectiu d’avaluar-ne científicament els beneficis.

“La prova pilot va donar resultats molt positius. Estem molt contents de poder ampliar el projecte aquest any”, ha expressat el responsable del programa per a les persones de la Fundació ONCA, Joan Hernández. La iniciativa preveu augmentar de manera progressiva les sessions setmanals —passant d’una a dues— i dur a terme un estudi clínic per mesurar els efectes de la musicoteràpia tant en l’àmbit físic com emocional dels pacients.

Durant els mesos de prova es van dur a terme 46 sessions, i es van recollir més de 62 enquestes de satisfacció entre pacients, familiars i personal sanitari. Els resultats, segons ha indicat el coordinador de la unitat de cures pal·liatives, Marc Pascual, van ser “molt satisfactoris” i han facilitat la continuïtat del projecte. “Amb aquestes dades és molt fàcil posar-nos d’acord”, ha afirmat, tot destacant que el programa va entrar amb facilitat per la manera en què va ser presentat per Hernández i la musicoterapeuta Laia Font.

Pascual ha subratllat que “la condició que posem és poder estudiar científicament la resposta a nivell físic i emocional”, ja que això permetrà quantificar l’eficàcia terapèutica de la música en aquest àmbit assistencial. Segons ell, la música pot obrir canals de comunicació que altres tècniques no aconsegueixen: “Les seves vibracions han estat una eina clau en alguns pacients”.

Font, responsable de les sessions, ha explicat que cada intervenció és “única i diferent”, ja que es basa en l’estat emocional i físic de la persona en cada moment. Treballa amb cançons conegudes, melodies improvisades o peces creades per a cada cas. Aquesta personalització ha generat molt bona acollida tant entre pacients com familiars, que “esperen amb il·lusió la pròxima sessió”, ha afegit Pascual.

Actualment, Font ofereix quatre hores de musicoteràpia dos dies a la setmana (dilluns i dimecres), dirigides als pacients hospitalitzats a la unitat. Dels 12 llits disponibles, vuit estan ocupats, però el seguiment s’estén a una quarantena de pacients, molts dels quals reben atenció des de casa o a través de consultes externes.

Amb motiu de la Jornada de Cures Pal·liatives, que se celebrarà el divendres 16 de maig a les 11.15 hores al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, el projecte de musicoteràpia es presentarà en diversos formats. El dijous 15, a les 19.00 hores, es farà una sessió oberta al públic també al Centre de Congressos. I el diumenge 18, la iniciativa serà exposada en una àgora de taules rodones de projectes als Pirineus, a la Seu d’Urgell.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu