Search
Close this search box.
Agències

FEDA inverteix 15.000 euros en el patrocini de la Fundació Terra

El projecte centra la seva recerca en l'impacte del canvi climàtic als boscos

El director general de FEDA, Albert Moles, i el director de la Fundació Terra, Christopher Carnier, han signat aquest dijous un conveni de patrocini amb la Fundació Terra per donar suport al projecte ‘L’alt Pirineu andorrà: com canviarà?’, així com diverses accions sensibilitzadores per a les escoles del país i la resta de la societat en col·laboració amb l’entitat de recerca. Un dels objectius del projecte, el qual s’emmarca en el programa d’activitats i projectes divulgatius de FEDA, és el foment de la sostenibilitat, amb una aportació econòmica de 15.000 euros per al període corresponent al 2024-2026.

Es tracta d’un acord que té com a objectiu recolzar la investigació científica que duu a terme la fundació Terra al Principat des de fa vuit anys, en col·laboració amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), i que està relacionada amb l’impacte que té el canvi climàtic sobre els boscos. “Considero que és essencial realitzar investigació científica, però també és crucial divulgar-la. Aquests actes també tenen la seva part d’importància”, ha assenyalat Moles. Carnier, qui ha avançat que la Fundació implicarà una escola andorrana al projecte pròximament, ha insistit que hi ha una gran vinculació entre la ciència, la indústria turística, l’economia andorrana i el sector financer.

Per altra banda, el director i investigador del CREAF també present a l’acte, Bernat Claramunt, ha volgut celebrar la voluntat de col·laboració per part del sector privat cap a la recerca científica, segons ha lamentat, poc freqüent. “Les muntanyes tenen tres característiques principals que les fan interessants per estudiar el canvi climàtic: la conversió climàtica, la topografia  i la rugositat, que fa que per algunes espècies les muntanyes es converteixin en refugis climàtics”, ha comentat Claramunt, afegint que “l’objectiu del nostre projecte, que funciona amb la col·laboració de voluntaris que venen d’arreu del món per treballar amb nosaltres, és veure com aquestes condicions canviants del Pirineu afecten a les comunitats globals”.

Així i tot, Claramunt ha explicat que el projecte principal del CREAF és el ‘Wildlife in the Andorran Pyrenees’, el qual està finançat per l’Earthwatch Institute i que es basa en un monitoratge a llarg termini dels organismes dels sistemes d’alta muntanya per poder determinar com el canvi climàtic i els diversos usos del sòl afecten els diferents compartiments dels sistemes alpins. De fet, un dels estudis del projecte se centra en el fet d’enterrar saquets de te en diferents punts del país per estudiar el cicle de carboni i millorar els models de predicció climàtica. “De moment hem apreciat alguns canvis com el fet que el sòl reté menys CO2, i això vol dir que se n’allibera més a l’atmosfera”, ha apuntat el director del CREAF, tot insistint en que “com a científics, és crucial per a nosaltres obtenir dades durant llargs períodes de temps”, informa l’ANA.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu