Search
Close this search box.

Prudència davant de la decisió de l’OMS

  • EL GOVERN OPTA, AMB ENCERT, PER MANTENIR ACTIVA LA VIGILÀNCIA DEL VIRUS

EDITORIAL

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar dimarts que dóna per finalitzada el que ha significat la primera pandèmia del segle XXI, la de la grip A, el virus de la qual, l’H1N1, ha estat el causant de 18.337 morts en 213 països d’arreu del món, 350 de les quals a la veïna Espanya.

La bona nova, però, s’ha d’acollir amb prudència, ja que la desactivació de la fase 6 de l’alerta pandèmica –la més elevada– no implica la desaparició del risc de contagi de la patologia. I és que en aquest període postpandèmic poden sorgir brots locals de diversa magnitud amb una elevada transmissió, i per això l’OMS recomana no abaixar la guàrdia i mantenir les accions de vigilància. En aquest sentit, la directora de l’OMS, Margaret Chan, va explicar que ara s’entra en un període en què és probable que continuï existint el risc que el virus continuï afectant els grups d’edat més joves, almenys en els pròxims mesos. D’aquesta manera, la directora de l’OMS va remarcar que encara es pot registrar una elevada transmissió de l’H1N1 en forma de brots locals de diversa magnitud, tal com està passant a hores d’ara en àrees de l’hemisferi sud. Davant d’aquesta situació, l’Organització Mundial de la Salut recomana que durant l’esmentat període postpandèmic es mantingui el control epidemiològic i virològic dels nous casos que vagin sorgint. I és precisament en aquest sentit com ha actuat el Govern socialdemòcrata. Així, des del Ministeri de Salut, Benestar i Treball es va informar ahir que el sistema de vigilància de la grip A continuarà operatiu. S’ha de tenir en compte que Andorra va iniciar la vigilància de la grip el 20 de maig de l’any passat. Fins al dia d’ahir hi ha hagut 1.413 casos al Principat del virus de la grip A, segons va assenyalar el Ministeri de Salut. D’aquests, 692 són homes i 721, dones. La franja que va dels 25 als 44 anys és la que va registrar més casos, amb un total de 444, segons el Govern. Aquesta xifra representa una incidència de 1.685,9 casos per cada 100.000 habitants. Si bé l’incidència de la patologia a Andorra afortunadament ha estat molt menor que als països d’arreu del món, trobem molt encertada la decisió de mantenir actiu el sistema de vigilància.

Afortunadament el virus de la grip A no ha estat tant maligne com apuntaven les previsions alarmistes inicials. Ara el temps haurà de donar resposta sobre que passarà, per exemple, amb la quantitat de dosis sobrants, que són moltes i han costat molts diners. I és que el benefici que han obtingut les farmacèutiques en- carregades de la fabricació de la vacuna és d’uns 15.000 milions d’euros. Òbviament, aquesta xifra fa pensar i molt.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Jordi Castellet i Sala
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu