La síntesi d’indicadors socioeconòmics d’Andorra de la Banca Privada d’Andorra no dóna peu a l’entusiasme. Ens al contrari, tots els sectors continuen tocats per la crisi excepte el bancari, que ha evolucionat de forma positiva en part també pel temor a Espanya a una mena de corralito. L’analista Carles Folch va ser contundent i no va deixar escletxa per a cap mena d’optimisme, tampoc per a l’any que ve, quan va argumentar que encara no es troben símptomes de recuperació de l’economia, i de fet no confia que el 2013 o el 2014 s’hagi de notar una millora. «Encara no veiem la llum al final d’aquest llarg túnel», va apuntar.
Gairebé la totalitat dels indicadors econòmics del país evidencien un retrocés de l’economia andorrana l’any passat, que confirma el cicle baixista més important dels darrers 40 anys. El volum d’assalariats ha disminuït en un 3,4%, el salari mitjà de tots els sectors s’ha reduït, amb una mitjana del -0,6%, les transmissions immobiliàries continuen caient, i el nivell de visitants i les importacions també han caigut. Els recursos gestionats pels bancs, en canvi, han crescut un 13,9% el 2012.
Davant aquest escenari els ciutadans es plantegen si s’estan prenent les mesures adequades per pal·liar el retrocés econòmic del país. Altres indicadors com el nombre d’estudiants, els inscrits al Servei d’Ocupació, l’IPC, les matriculacions de vehicles, els visitants o les transmissions immobiliàries, també confirmen el retrocés de l’economia andorrana. A més, el salari mitjà, que ha anat en augment durant els darrers anys, al 2012 s’ha reduït per primera vegada. De moment, l’actuació estrella de l’Executiu, com és la inversió estrangera, no s’ha plasmat en l’arribada de cap empresa que generi llocs de treball i riquesa. Andorra continua sent un vagó arrossegat per les economies d’Espanya i França, i d’Europa.
Per a més informació consulti l’edició en paper.