Les despeses, el funcionament i la gestió del Centre de Tractament de Residus (CTR) de la Comella és un tema que cueja des de fa temps i que preocupa a la colònia ecologista d’Andorra.
L’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient (Apapma) ha decidit, temporalment, deixar de tenir presència a les Comissions presidides pel Govern. L’entitat ha pres aquest decisió, anunciada mitjançant un comunicat, pel seu desacord amb el modus operandi de l’Executiu en relació a la demanda de l’auditoria de KMPG (empresa de serveis fiscals i assessorament legal i financer) sobre la compra del forn incinerador. Segons el comunicat, Apapma denuncia «la mala fe i la temeritat amb què el Govern està actuant» en aquest tema.
El president de l’entitat ecologista, Carles Iriarte, aprofundeix en la qüestió i assegura que «només volem una còpia de l’auditoria que es va encarregar a KMPG. Portem massa temps veient com ens donen llargues, malgrat que se’ns va donar la paraula que tindríem aquesta informació i, en el seu dia, se’ns va reconèixer ser part interessada» (El 2003 es va considerar Apapma part interessada del projecte i el 2005 el Tribunal Superior va dictar sentència assenyalant a l’associació com a «legitimada» per conèixer informació sobre l’explotació del CTR).
Segons Iriarte va ser vuit mesos més tard a la demanda de la còpia de l’auditoria quan van rebre una resposta. Negativa. Un dels arguments del Govern era que el forn «ja no està en explotació i que, per tant, ja no teníem dret a tenir la informació del resultat de l’auditoria ni amb la sentència favorable del Tribunal Superior». Va ser en aquest punt quan Apapma, pensant que l’executiu no pot decidir quan deixa de ser aplicable una sentència en contra, va decidir portar el cas a Batllia i esperar la decissió dels tribunals: «Defensem la necessitat de transparència envers els ciutadans i de complir la llei. S’ha demostrat legalment que sí som part interessada i, per tant, mantenim el dret a demanar la informació d’aquesta auditoria».
El president de Apapma afegeix que «el Govern actúa amb mala fe, amb temeritat i amb molt poca transparencia. En lloc de litigar en el fons del problema busca, sense cap justificació, en la forma per trobar alguna escletxa i no complir amb la llei i entregar-nos l’auditoria. Ens demanen acreditacions o certificats de tota mena per poder seguir allargant el termini».
Apapma mantindrà aquesta posició de no assistir a les Comissions que presideixi el Govern fins que puguin obtenir resolució judicial –el cas està a la Batllia– o l’Executiu faci públic el resultat de l’auditoria. En aquest sentit, Iriarte és optimista: «Estic segur que ho aconseguirem. Esperem que parlin als tribunals, ja que no és normal que allarguin constantment el procés. Potser esperen a que passin les eleccions i que el tema se’l mengi un altre Govern.»
Les comissions a les que Apapma deixarà d’assistir fins que es resolgui la problemàtica són: la comissió de seguiment de la caça, la d’informació i vigilancia del forn, la de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de residus i la comissió de seguiment de la pesca.