Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Educació destina 2,3 milions en reformes a l’estiu per a les escoles

El ministre augura per a avui un inici del curs 2017-2018 «sense grans problemes ni grans canvis»

El ministeri d’Educació ha invertit durant aquest estiu al voltant d’uns 2,3 milions d’euros per a la millora de les infraestructures dels centres escolars, que avui inicien un nou curs. Després que l’any passat finalitzés l’última gran obra –l’ampliació de les escoles de Canillo– aquest any la partida s’ha destinat a la renovació d’infraestructures, millora de la seguretat i implementació de mesures d’eficiència energètica, segons informa l’agència ANA.
 
La xifra, segons el director d’Ordenament Territorial, Manel Riera, habitualment ronda el milió d’euros però aquest any ha superat el doble del pressupost en concepte de treballs duts a terme mitjançant contractació externa, sense comptar les obres de manteniment que s’han fet amb personal intern de l’administració en les 50 escoles de tot el país, repartides en 27 centres. Les intervencions a càrrec del Govern es fan en tots els edificis dels tres sistemes educatius, exceptuant el Lycée i els centres congregacionals, llevat d’una part de l’edifici del col·legi Sagrada Família.
 
El director de Sistemes Educatius i Relacions Internacionals, Marc Jover, explica que cada any es fa una planificació consensuada amb els directors dels centres per dur a terme les intervencions de seguretat o d’eficiència energètica proposades pel Govern i també les peticions de millora dels propis centres, que a vegades s’han de dur a terme en diversos estius.
 
L’escola amb el projecte més ambiciós ha estat la del Pedral d’Encamp, on s’ha millorat l’eficiència energètica de l’edifici amb l’aïllament de les façanes i el canvi de tota la fusteria. El cost dels treballs ha ascendit a un milió d’euros. D’aquesta manera, sense comptar els edificis de nova construcció, ja hi ha quatre centres escolars (dos a Encamp, un al Pas de la Casa i un a la Massana) que compten amb millores energètiques globals que permetran reduir a la meitat el consum de gasoil, i dos escoles més que han substituït aquesta energia per biomassa.
 
A banda, també cal remarcar que durant aquest estiu a Escaldes-Engordany s’ha construït un pati cobert a l’escola de Fiter i Rossell, i s’han unit el pati descobert i el cobert de l’escola francesa de la Peletera. A Sant Julià de Lòria s’han renovat i repintat alguns tancaments dels patis, s’ha canviat el paviment del menjador i s’ha millorat la rampa d’accés a l’escola francesa. En d’altres centres també s’han fet millores en els tancaments dels patis, així com intervencions en sanitaris, paviments, cuines o impermeabilització de llosats. 
 
Pel que fa a grans obres, Marc Jover, ha indicat que actualment no hi ha previsió de noves construccions perquè tots els centres tenen recorregut per créixer i des de l’any passat ja no hi ha cap alumne en mòduls prefabricats. Així, amb l’evolució demogràfica actual, en un termini de 10 anys no es preveu que cap escola gestionada directament pel Govern arribi al màxim de la seva capacitat.
 
Alumnes més preparats / Després d’un estiu amb tanta inversió, Èric Jover ha augurat en declaracions a aquest rotatiu un inici del curs 2017-2018 «sense grans problemes ni grans canvis». El ministre d’Educació va deixar clar que totes les infraestructures «estan a punt» i sobre els canvis en el model d’ensenyament que s’han fet en els darrers anys al sistema andorrà assegura que «estem aconseguint que els joves estiguin més preparats per als reptes que tindran en el futur», no sense donar abans les gràcies als 200 professors, «per l’esforç addicional que han fet per preparar de nou totes les programacions».
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu