Que Andorra no és l’hàbitat natural d’un dromedari o un ren, és evident. Igual que tampoc ho és Cantàbria, la regió d’origen d’aquests animals que durant tot el pont de la Puríssima es podran veure a les avingudes Meritxell i Riberaygua. Malgrat això, el Comú d’Andorra la Vella, considera que és una «atracció de molt èxit» del Poblet de Nadal i que «agrada molt a tothom». Per tercer any consecutiu, la corporació de la capital ha contractat dos dromedaris i sis rens que fan les delícies dels més petits alhora que escandalitzen alguns de més grans. Des que els animals arribessin al país, les xarxes socials s’han omplert de crítiques i laments per l’estat en què es troben les criatures. «Això és un bon Nadal? Un pobre ren estressat perquè no vol estar on és, només pel divertiment de la gent», compartia una usuària de Facebook, i per demostrar-ho, adjuntava un vídeo en el qual es veu com un ren dona cops de cap a la tanca que el separa de l’exterior.
Denúncia dels liberals
Qui també va mostrar la seva preocupació per les condicions dels animals van ser els Joves L’A, que en un comunicat van assegurar que pateixen condicions «d’estrès» i que estan «tancats gran part del dia en camions i remolcs». Això, van informar, estaria incomplint diversos articles de la llei de tinença i protecció d’animals que «prohibeix l’ús d’animals en espectacles i altres activitats si els poden ocasionar patiment». Els liberals, també consideren que «l’entreteniment de les persones no pot anar en deteniment del seu benestar» i van demanar «unes bones festes, també per a ells».
El responsable de l’empresa encarregada de subministrar els dromedaris i els rens va negar que siguin «animals de circ» o que pateixin cap mena d’abús. A més, va detallar que són traslladats en «camions especialitzats, amb el terra tou i l’espai i el confort adequat» i que estan sota supervisió veterinària constant. «Amb aquesta acció, el comú està apropant el món animal a la societat urbana. És una activitat pedagògica», va defensar.