PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La presó provisional de Miquel es pot prorrogar fins al novembre

La defensa de l’exconseller delegat de BPA apel·la contra la tercera ampliació de la retenció a la Comella

Per ESTHER JOVER MARTIN

Joan Pau Miquel, en una compareixença de premsa el desembre del 2014.
Joan Pau Miquel, en una compareixença de premsa el desembre del 2014. | TONY LARA
L’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel, podria continuar en presó provisional fins al pròxim mes de novembre. Actualment, la defensa de l’exdirectiu de la banca intervinguda per l’INAF prepara l’apel·lació contra la tercera pròrroga de l’empresonament de Miquel, que el mantindrà al centre penitenciari fins a mitjans de juliol. Una quarta i última pròrroga el podria deixar a la Comella fins al novembre, complint un total de 20 mesos de presó provisional.
 
El FinCEN va emetre la nota alertant sobre BPA com una presumpta entitat blanquejadora de diners procedents del crim organitzat el 10 de març del 2015, i tres dies després, el 13 de març, Miquel va ser detingut. Des d’aleshores es troba en presó provisional, processat per «presumptes delictes relacionats amb el tràfic de drogues, la prostitució, el tràfic d’éssers humans… Tots ells vinculats al suposat blanqueig de capitals en el marc d’un establiment bancari i amb l’associació il·lícita de terceres persones», segons va detallar el mateix Miquel en un article d’opinió publicat recentment.
 
MOTIUS DE PRÒRROGA / Per a les dues primeres pròrrogues de l’empresonament provisional, l’argumentació de la batlle instructora del sumari per allargar la reclusió es va basar en tres dels sis supòsits previstos a l’article 103 del Codi de procediment penal: «Quan la llibertat del processat presenti un perill per a la seguretat pública, o bé el fet hagi causat alarma social», «si existeixen motius, tenint en compte les circumstàncies dels fets i la gravetat del delicte i la pena assignada, per creure que el delinqüent intentarà sostreure’s a l’acció de la justícia» i «si el manteniment en llibertat pot perjudicar el desenvolupament normal de la instrucció». 
 
En canvi, per sol·licitar la tercera pròrroga a la captivitat, la batlle ja no ha al·legat la causa de l’alarma social, però sí manté el risc de fuga i d’alterar el desenvolupament de la instrucció.
La legislació penal andorrana estableix que un detingut pot estar retingut per la Policia, en presó preventiva, fins a un màxim de 48 hores, termini durant el qual s’ha de posar a disposició judicial. L’article 20 del Codi de procediment penal estableix que «el batlle a qui es faci lliurament d’un detingut, la detenció del qual hagi ordenat ell mateix o hagi estat practicada preventivament per les autoritats o els agents del Servei de Policia, ha de dictar aute de processament ordenant la presó provisional o deixant la detenció sense efecte dins les 24 hores a partir del moment en què el detingut li ha estat lliurat, després d’audiència prèvia del Ministeri Fiscal i de l’advocat que li exposaran els motius en favor o en contra de la presó o la llibertat provisional».
 
A partir d’aleshores, la presó provisional pot durar un màxim de quatre mesos. Després d’aquest període, i segons la gravetat del delicte, el batlle pot demanar fins a quatre pròrrogues de quatre mesos (i per a casos excepcionals, una cinquena). Ara per ara, Miquel ha complert els quatre mesos de presó provisional i dues pròrrogues de quatre mesos (en total, un any), i ara se li ha demanat una tercera pròrroga de quatre mesos. Per tant, si s’esgoten totes les pròrrogues possibles, Miquel pot passar fins a 20 mesos a la presó. 
 
Si en aquest termini la batlle instructora del cas no ha passat el sumari al Tribunal de Corts, l’exconseller delegat de BPA haurà de ser posat en llibertat provisional a l’espera del judici. Si abans que s’exhaureixi el temps de pròrrogues el cas arriba al tribunal de primera instància, Miquel pot passar fins a 12 mesos més en presó provisional a l’espera de l’audiència pública.
 
En cas de condemna de presó ferma, el temps passat en presó preventiva computa per la pena. En canvi, si el processat és absolt, no rep cap compensació ja que la legislació permet tancar provisionalment una persona sobre la qual hi ha indicis d’haver comès un delicte. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT