PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espanya rebutja posar el Principat dins de les tarifes de la Unió Europea

La no negociació pot afectar al decurs d’Andorra Telecom

Per Estefania gracia

Les regulacions de roaming seran obligatòries pels països de la UE a partir del 2017.
Les regulacions de roaming seran obligatòries pels països de la UE a partir del 2017. | Tony Lara
Andorra Telecom està negociant amb els països veïns per introduir les tarifes que demana la Unió Europea (UA) en la nova reforma del roaming que serà obligatòria a partir del 2017. 
 
Segons ha destacat el director de Roaming i Internacional, Carles Casadevall, aquesta negociació s’està fent feixuga amb Espanya, ja que per ara el país veí no accepta introduir Andorra dins de les tarifes de la UE i es manté en la idea de seguir cobrant uns preus força alts als seus clients quan aquests truquen o connecten les dades des d’Andorra. Un fet que si no es regula, afectarà negativament al pressupost i les dades de connexions d’Andorra Telecom, ja que els visitants acabaran per no utilitzar el telèfon mòbil quan vinguin al Principat, i els pocs que ho facin, tindran una factura molt elevada que tan sols cobrarà l’operador espanyol.
 
Tanmteix, Casadevall ha remarcat que com el Principat no està dins de la UE, «els altres operadors no estan obligats a donar-nos un preu regulat de tarifa al major». Per tant, «quan anem a un operador de fora i demanem els preus regulats de la comissió, ens diuen que no, perquè estem a Europa però no a la UE». 
A més, «aquests operadors tampoc estan obligats a posar Andorra dins de la zona de la Unió Europea». Amb això, «quan un client de qualsevol operador d’Espanya ve al Principat, es troba amb tarifes desorbitades i amb preus al client molt superiors als que donem des d’Andorra Telecom, així, els operadors estrangers fan un gran negoci, perquè poden baixar les tarifes per una banda però per l’altra les estan pujant». 
 
Casadevall ha puntualitzat que fins i tot han ofert descomptes en les tarifes als operadors d’Espanya perquè així ells «ens puguin baixar els preus de compra al major, però no els interessa, perquè juguen amb aquest marge i guanyen diners». «Així compensen les pèrdues que tenen amb el roaming dels altres països que sí estan dins de la UE». 
 
Tanmateix, Casadevall ha remarcat que els operadors espanyols «són els que han pujat més el preu del roaming pels països que no estan dins de la Unió Europea, com Andorra» Tot i això, «estem convençuts que podrem arribar a un acord, costarà, però jo crec que a partir del 2017 serà l’hora de fer l’empenta final i arribarem a una millor negociació». 
 
Negociacions amb França / En canvi, amb els operadors francesos, Andorra Telecom ha destacat que ja des del començament de la regulació «vam parlar amb ells i els hi vam dir que ens interessava que mantinguessin Andorra amb les tarifes de la UE i vam poder arribar a un acord, així,  si un francès ve al Principat pot trucar i utilitzar les dades amb una tarifa raonable sense patir per tenir després una factura major». 
Casadevall ha assegurat que gràcies a aquest acord, «el tràfic de dades pel que fa als francesos ha pujat molt, em baixat la facturació amb els operadors francesos però el consum s’ha disparat». Amb l’únic operador amb qui Andorra Telecom no ha pogut arribar a un acord és Free, «perquè les condicions que ens demanaven eren molt salvatges».
 
Pel que fa a les negociacions amb la resta de països de la UE, és força més fluïda, «perquè els ingressos que tenen d’Andorra no són tant grans i no els afecta en tanta mesura» ha remarcat Casadevall.
 
Baixada en les tarifes del país/ Actualment quan un client d’Andorra Telecom marxa a Espanya, França o Protugal i fa servir les dades d’Internet, l’operador andorrà cobra 0,95 euros el mega, un preu que segons Casadevall, es baixarà. «Ja estem tancant unes millors tarifes per baixar preus, però es complicat, també s’està plantejant poder donar uns dies on les tarifes siguin les mateixes que si estàs a Andorra o oferir pacs de mega per dia, però això serà més endavant, primer llençarem unes tarifes iguals per tothom que seran més baixes que les actuals». 

Prevista una baixada fins a la meitat/  La regulació del roaming afectarà molt al pressupost d’Andorra Telecom, ja que segons ha afirmat el Director de Roaming i Internacional de l’entitat, Carles Casadevall, «està previst que pels propers tres o quatre anys els ingressos d’aquest sector es disminueixin fins a gairebé la meitat». 
 
Aquest darrer any s’ha tancat amb uns ingressos derivats del roaming de 38 milions, «i per no tenir una baixada tant prominent, intentarem reduir una mica la despesa, serem més eficients i compensarem la baixada amb més diversificació», ha remarcat Casadevall. De fet, «està sobre la taula, i se n’ha parlat algun cop, de la possibilitat que Andorra Telecom compri o passi a formar part d’algun operador espanyol o d’algun operador de mòbil virtual, però ja veurem, perquè és un fet que encara s’està estudiant».
 
L’entitat intentarà que aquesta baixada d’ingressos sigui «gradual, que a mesura que nosaltres anem baixant preus amb els altres operadors, aquests els baixin als clients, així augmentarem el consum». «Perquè no aspirem a tenir el mateix, però com a mínim intentarem que els ingressos del roaming no disminueixi més de la meitat, però això s’ha de fer poc a poc».  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT