PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Museu Thyssen acollirà entre 30 i 35 obres

La ministra Olga Gelabert confirma l’ubicació a l’Hotel Valira

Per Iván Álvarez

Montserrat Planelles, Olga Gelabert i Ferran Costa, abans de l’inici de la comissió, ahir al Consell General.
Montserrat Planelles, Olga Gelabert i Ferran Costa, abans de l’inici de la comissió, ahir al Consell General. | Tony Lara
La responsable de la cartera de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, va reafirmar ahir que el Museu Thyssen serà una realitat a finals del proper 2016, que la seva ubicació serà l’Hotel Valira d’Escaldes-Engordany i va desvetllar que l’espai acollirà «entre 30 i 35 obres». 
La ministra, que va exposar els eixos principals, els objectius i els reptes de la seva competència per aquesta legislatura davant la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports, va explicar que el contingut definitiu i el format del Museu l’ha de definir el comissari de les exposicions que serà designat per la fundació que regirà l’espai. Aquesta serà pública i els patrons seran la mateixa baronessa Thyssen i el Govern.
En aquest cas, l’Executiu assumirà la gestió del personal i la seguretat, mentre que el lloguer de l’espai anirà a càrrec del Comú d’Escaldes-Engordany, tal i com es va informar des de la corporació fa unes setmanes. A voltes amb l’ubicació definitiva, Gelabert, tot i admetre que la possibilitat d’acabar traslladant el museu al nou edifici The Cloud ha estat sobre la taula, va deixar clar que aquell espai «busca un concepte més tecnològic», i ha posat en dubte que la col·lecció Thyssen pugui acabar sent compatible i encaixar en el nou edifici.
D’altra banda, la ministra va anunciar que el Govern vol desencallar els setze entorns de protecció que van quedar tancats en la darrera legislatura, però que no es van acabar d’adaptar a la nova Llei de patrimoni cultural, i impulsar la delimitació de vuit més. Gelabert va reconèixer que un cop es constitueixin les noves corporacions, el projecte es tornaria a reactivar. L’objectiu del ministeri és aconseguir les 24 delimitacions durant la legislatura, –«seria tot un èxit», va apuntar Gelabert– i fer un pas important a la meitat de les 60 que encara hi ha pendents. Ara mateix, són 10 els entorns de protecció ja publicats i va apuntar que es prioritzaran les esglésies en entorns urbans. 
A més, la ministra va anunciar la incorporació d’una projecció virtual dels frescos de Santa Coloma, i va argumentar que la construcció de l’edifici semisoterrat on s’hi hauran d’ubicar els frescos originals, al costat de l’església, està encara pendent de la revisió del POUP. De moment, els frescos –que han de marxar d’on són actualment per les obres de l’edifici The Cloud– s’ubicaran a la sala de restauració d’Aixovall a l’espera de la seva ubicació definitiva, com va apuntar ahir la ministra Gelabert. 
Finalment, la titular de la cartera de Cultura, Joventut i Esportsa va reconèixer que la pertinença d’Andorra a la Xarxa Alcover de teatre «no està funcionant», ja que no permet que produccions andorranes es puguin representar a la resta de territoris de parla catalana. Per aquest motiu, ja de cara al 2017, Gelabert va comentar que es plantejarà la possibilitat de buscar una alternativa, especialment per donar sortida a les produccions de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA).
PUBLICITAT
PUBLICITAT