PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els germans Cierco neguen cap contacte amb el FinCEN abans de la nota

EL PERIÒDIC accedeix a la carta que els germans van remetre al tresor americà

Per I. ÁLVAREZ / A. COLOMINAS / E. JOVER

Document original que recull les alegacions dels germans Cierco al FinCEN
Document original que recull les alegacions dels germans Cierco al FinCEN | Tony Lara
El bufet d’advocats Lewis Baach, contractat per la família Cierco, no ha esperat a esgotar el termini de 60 dies que marca el FinCEN, des del dia de la publicació de la nota sobre BPA, per remetre comentaris al tresor americà. La defensa dels màxims accionistes de BPA presenta un informe sobre la gestió de l’entitat financera els darrers anys i assegurant, primerament, que, en cap cas, el FinCEN va contactar amb els germans abans d’emetre la nota del dia 10 de març. En aquest sentit, en l’informe es llegeix que els germans Cierco «abans de l’escrit mai havien estat contactats per FinCEN ni per cap altre organisme investigador nord americà» i afegeix que «la informació que ells, en qualitat de consellers, van rebre dels seus auditors i reguladors, deixaven clar que les polítiques i procediments de BPA s’implementaven correctament». 
 
El bufet, especialitzat en casos relacionats amb casos financers, ha estat realitzant durant les darreres setmanes la tasca d’anàlisi de les auditories de l’entitat els darrers anys, de documentació diversa, a més de desenes d’entrevistes a persones implicades en la gestió diària del banc per tal de poder elaborar l’informe que ahir van fer a mans del FinCEN.  Els accionistes majoritaris rebutgen l’escrit d’acusació del tresor americà on es manifesta que BPA és una institució financera sospitosa d’activitats de blanqueig de diners i que, en cas d’haver trobat deficiències en les seves investigacions, haguessin actuat «enèrgicament» i es reafirmen en el seu compromís de col·laborar amb les autoritats d’EEUU. Els germans Cierco asseguren en l’escrit enviat a la directora del FinCEN, Jennifer Shasky, que «confiem que el tresor descobreixi que al Consell d’Administració mai se li va presentar informació  que pogués suggerir infraccions sistemàtiques, ni el Consell tenia motius per sospitar». 
 
En el marc de l’article que ha estat creant controvèrsia els darrers dies, que conté la nota feta pel tresor el 10 de març i que anima a facilitar al FinCEN informació que pugui ajudar a esclarir el cas, els dos màxims accionistes de BPA van iniciar el procés de recollida d’informació per tal de provar que l’entitat compleix rigorosament les normatives de prevenció de blanqueig de diners. 
 
Amb aquest escrit de 15 fulls d’al·legacions, els accionistes apunten que el FinCEN s’hauria precipitat al fer la nota ja que no tenia tota la informació sobre els quatre casos concrets que cita, que ja estan en mans de la justícia des de fa anys i que per tant, si l’organisme nord americà l’hagués tinguda tota, no hauria realitzat la nota.: «FinCEN va tornar a reconèixer que el banc tenia negocis legítims, però va ometre investigar-los». També diu que aquesta ha tingut un gran impacte sobre els 1000 empleats repartits en les seves 34 sucursals i amb més de 25.000 dipositants. L’estratègia de la defensa, liderada pel prestigiós advocat Eric Lewis, es basa en demostrar que els germans Cierco, màxims accionistes de la Banca Privada, presidents no executius de l’entitat i alhora membres del seu Consell d’Administració, malgrat no encarregar-se de les tasques diàries al banc, van contractar especialistes per tal de garantir el compliment normatiu de les normes antiblanqueig, així com les auditories dutes a terme per empreses de prestigi internacional com són KPMG i Deloitte per tal de fer les auditories dels seus comptes anyals.

De fet, en una nota de premsa feta pública ahir pel bufet Bartumeu, explica que els germans Cierco van contractar aquestes empreses auditores per donar-los accés a tot tipus d’arxius i documents interns per certificar que es complien les normatives vigents a Andorra. Alhora, el seu accés al mercat espanyol els va fer complir també la normativa europea sobre el tema. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT