El Consell Superior de la Justícia (CSJ) publicarà demà al BOPA els noms dels integrants de la comissió ètica, d’acord així amb les designacions realitzades pels membres de la carrera judicial i fiscal, tal com estableix el procediment de designació de l’article 4.3 del reglament ètic de conducta judicial. De manera que la categoria de magistrat quedarà conformada per Alexandra Cornella i Yves Picod; la categoria de batlle per David Moynat i Laura Rodríguez; i la de fiscal per Elisabet Puente i Marta Villaverde.
Val a dir que la comissió d’ètica és l’òrgan consultiu en aquesta matèria, però alhora també s’encarrega de l’assessorament confidencial per als batlles, magistrats i fiscals, per donar resposta a la recomanació del Greco en relació amb l’avaluació de la prevenció de la corrupció dels parlamentaris, dels batlles i dels fiscals. Així, la comissió emet opinions fonamentades sobre casos i problemes concrets d’ètica que resultin d’interès general, com també qualsevol altra funció que una norma li encomani. Per aquesta raó, la comissió actua a petició del Consell Superior de la Justícia o de qualsevol dels membres de la carrera judicial o fiscal.
Aquest estament està integrat, tal com estipula el reglament, per tres membres de la carrera judicial i fiscal, entre els quals hi ha d’haver un magistrat en actiu i un fiscal en actiu. Els membres de la comissió d’ètica exerciran les seves funcions durant sis anys a comptar a partir de la data de la publicació del seu nomenament. Convé recordar que l’exercici de les seves funcions és honorífic i no està remunerat. Per això, els informes que emeten no són vinculants i no poden pronunciar-se en casos que s’estiguin investigant, enjudiciant o presentin així un expedient disciplinari en curs, i sempre resten confidencials.
Amb l’entrada dels nous integrants, es completa la tasca de posada en marxa del Codi ètic de conducta judicial; un element bàsic que recull els valors i les regles de conducta judicials com a estàndards de comportament desitjables per a tots els agents implicats en l’administració de la justícia i que està en vigor des del maig.
Aqust codi de conducta judicial recull les regles de conducta judicials, basades en els valors de neutralitat política i institucional, independència, imparcialitat o integritat, entre d’altres, els quals han de servir de referent per als estàndards de comportament desitjables de batlles, magistrats, fiscals, secretaris judicials; dels membres del Consell Superior de la Justícia i també del personal de l’Administració de Justícia i del CSJ.