Search
Close this search box.
PUBLICITAT
Agències
Recerca científica

Vizmanos confirma que la Covid-19 desencadena una inflamació descontrolada

L’anàlisi destaca el paper de les citoquines en els casos greus i obre la porta a preparar millor futures amenaces sanitàries

Un estudi científic liderat pel doctor Gerardo Vizmanos, amb el suport d’Andbank, ha confirmat que la Covid-19 desencadena una tempesta descontrolada de citoquines, un fenomen que provoca una inflamació excessiva i pot agreujar l’estat dels pacients. La recerca, titulada ‘Estudi del perfil inflamatori de pacients amb Covid-19 durant la pandèmia’, s’ha dut a terme durant quatre anys amb pacients del país i ha corroborat conclusions prèviament publicades sobre els efectes del virus.

Les citoquines, segons explica el doctor Vizmanos, són missatgers intercel·lulars que actuen com a elements clau en el sistema immunitari. “Les cèl·lules alliberen proteïnes que actuen com a missatges, i les cèl·lules receptores responen en funció del senyal rebut”, detalla el doctor. Durant els casos greus de Covid-19, aquesta resposta natural del cos no aconsegueix controlar la infecció, fet que desencadena una reacció exagerada coneguda com a tempesta de citoquines, augmentant el risc de complicacions i mortalitat. “Hem ratificat que la Covid-19 provoca una inflamació descontrolada associada a aquesta tempesta de citoquines“, confirma Vizmanos.

L’estudi ha analitzat l’evolució dels nivells de diverses citoquines durant les diferents onades pandèmiques, observant patrons diferenciats segons el període i la gravetat dels pacients. En la primera onada, registrada el març de 2020, es van detectar nivells elevats d’IL-6, però no es va identificar una relació concloent entre aquests nivells i la mortalitat, informa l’ANA. En canvi, durant la segona onada, entre octubre i desembre de 2020, els nivells d’IL-8 van disminuir respecte al període anterior, mentre que l’IL-6 gairebé no es detectava. “En aquest període, hem observat que una menor presència d’IL-10 i un augment del TNF-α estan associats a una major mortalitat”, explica el científic.

A la tercera onada, del desembre de 2020 al març de 2021, es van detectar nivells més alts de la majoria de citoquines, amb una associació clara entre la mortalitat i nivells baixos d’IL-10, IL-2 i IL-4, així com un augment del TNF-α. “El que hem confirmat és que una de les substàncies de les citoquines, l’IL-10, actua com a factor protector, mentre que altres citoquines no compleixen aquest paper“, apunta Vizmanos.

El doctor considera que les conclusions d’aquest estudi poden contribuir a preparar millor la resposta davant futures amenaces sanitàries. “Sabem que al llarg de la història hi ha hagut epidèmies, i és probable que n’apareguin més. Aquest coneixement ens ajudarà a estar més preparats”, afirma. Alhora, destaca que aquesta recerca posa en evidència que “Andorra pot ser un referent en ciència de primera línia”, enviant un missatge clar a qualsevol professional interessat en dur a terme treballs d’investigació al país. “Fer ciència d’alt nivell aquí és factible“, conclou Vizmanos.

Comparteix
PUBLICITAT
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies destacades
PUBLICITAT
Enquesta
PUBLICITAT

PUBLICITAT

PUBLICITAT
PUBLICITAT

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu