L’alletament matern permet el bon creixement saludable de l’infant, i Unicef vol conscienciar de la seva importància. Els especialistes recomanen iniciar la lactància des de la primera hora de vida del nadó, ja que la llet materna «és la millor vacuna per a l’infant, perquè conté anticossos que protegeixen al bebè de les malalties més comunes durant la infància i els ajuda a créixer sans», com així ho afirma la responsable de sensibilització d’Unicef, Mercè Miguel. És aconsellable, practicar l’alletament fins als dos anys de vida mínim, després dependrà de les necessitats de cada infant.
La pandèmia de la Covid ha provocat que en molts països els centres de lactància materna tanquin i conseqüentment les mares que no disposen del temps i de l’espai no puguin alimentar els seus fills, per tant, aquest fet ha causat l’augment del nombre de desnutrició infantil a tot el món. Segons L’Organització Mundial de la Salut (OMS) durant l’any 2020, 194 milions d’infants a tot el món van sofrir de desnutrició a causa de la dificultat a l’accés als aliments. D’altra banda en el comunicat de l’entitat, també es recomana a les mares seguir donant el pit al nadó encara hagin tingut la Covid, ja que els estudis realitzats han revelat que no hi ha traces del virus dins de la llet materna.
Un punt important a tractar en l’àmbit de l’alletament és la conciliació de la vida laboral i el temps per poder donar el pit. Per aquesta raó, Unicef Andorra ha llençat un projecte perquè les empreses puguin crear espais habilitats a fi que les mares puguin practicar la lactància amb seguretat. Amb aquesta iniciativa es vol que les dones disposin del temps necessari sense que això perjudiqui en el seu salari. Tot i que Andorra «la gent està molt conscienciada de la importància de l’alletament matern» sovint està mal vist que una mare doni el pit al seu fill en els espais públics. En aquest sentit, «caldria habilitar espais en els llocs públics que permetin a les mares alletar sense cap complex i amb total llibertat», exposa Miguel.
La Covid no tan sols ha afectat els infants alimentàriament sinó que també pedagògicament i psicològica. Al nostre país, Unicef va efectuar un lliurament de mascaretes al Ministeri de Salut a més de recaptar ajudes per al fons de solidaritat del Govern. A banda d’això, actualment l’organització contribueix a fer que cada infant tingui una dieta saludable, material escolar i accés a internet. De la mateixa manera, arran de la pandèmia, Unicef col·labora amb el Col·legi de Psicòlegs d’Andorra (Copsia) per donar suport moral a tots els infants que ho necessitin.