És divendres a les 16.00 hores de la tarda, i a la Cala Laurediana, la platja fluvial situada al Prat del Senzill a Sant Julià de Lòria, s’hi troben unes 10 o 12 persones. Algunes d’elles estan prenent el sol, que ara a aquesta hora dona directament, d’altres s’arrisquen a endinsar-se a l’aigua i fins i tot a quedar-s’hi una estona. Un nen i una nena juguen amb la sorra i al baret del costat hi ha un parell de taules plenes.
La Cala Laurediana va obrir les portes el passat 27 de juny. Des de llavors, hi han assistit 428 persones, 237 adults i 191 infants. El cost de les entrades és de tres euros per les persones adultes i dos pels joves de fins a 15 anys. A això cal sumar-hi els descomptes del Carnet Jove o la Tarja Magna més la possibilitat de llogar una gàndula o un para-sol. «No és gaire car, sí que és veritat que si vens sovint suma, però està bé», diu una veïna que viu a prop i que ve molt sovint perquè «ara l’estiu tinc temps i prefereixo venir que rostir-me a casa».
El Comú de Sant Julià va invertir 30.000 euros en l’adequació de la zona, la qual cosa incloïa uns 10.000 euros dedicats exclusivament a la Cala i la resta a l’arranjament de la zona del parc infantil adjacent. A hores d’ara sumen 1.128 euros obtinguts de les entrades, a la qual cosa caldria sumar-hi un lloguer que paga la zona de baret, que gestiona una empresa privada a través d’una concessió. Tot i això, el cònsol major del Comú, Josep Majoral, destaca que no es miren aquesta inversió des d’un punt de vista econòmic i de rendiment sinó «des d’un punt de vista social, de donar un servei i que els nens puguin anar a la sorra i jugar». Amb tot això, des del comú en fan una valoració «més que positiva», i afirmen que «s’estan complint totes les expectatives quant a ocupació».
«L’aigua està freda, però és normal i amb la calor que fa ja s’agraeix», diu una veïna de la parròquia que ha vingut amb la seva néta. La zona de bany no va obrir el mateix dia que la zona de sorra, sinó que no va ser fins al 7 de juliol que es va permetre la gent entrar al riu, ja que fins llavors el cabal no ho permetia. «Fa una mica de mal en trepitjar, perquè hi ha herbetes i pedres», es queixen dues noies que han vingut des d’Andorra la Vella per primer cop, «també, potser, es podria fer més gran la zona de bany». «Feia falta, al principi la gent ho veia més malament, però les platges fluvials no són cap cosa estranya», diu una noia d’Encamp que ha vingut a passar la tarda amb una amiga. El venedor del baret que es troba just al costat, agraeix que han sabut «guanyar-se la fidelitat de la gent» i que «ha vingut gent de totes les parròquies» i han tornat «amb molt bona intenció». «És un lloc molt agradable», conclou una veïna que estava a punt d’entrar a l’aigua.
El baret
Just al costat de la cala, i per a qualsevol persona que s’hi vulgui acostar, sense necessitat de pagar entrada, s’hi pot trobar un baret, una espècie de xiringuito de platja. Aquest establiment el gestiona el propietari del mític Bare Nostrum i la pizzeria Venecia. El Comú va obrir un concurs públic a partir d’unes consignes comunes i, tal com indica el propietari del baret, ell fou l’únic «que s’hi va presentar». «No va malament, però és cert que al principi va ser difícil i anem una mica justos», però destaca que, sobretot últimament, «cada cop va venint més gent». «Era arriscat, però volia donar aquest servei a la parròquia», afegeix.
A la nit, fins a les 24.00 hores, quan tanquen, han anat organitzant «nits temàtiques» on han portat discjòqueis per amenitzar els vespres. «Hi ha hagut alguna queixa dels veïns pel volum, però ara ho comencen abans i la gent es comporta», afirma una veïna que hi va sovint.
Amb tot això, el cònsol afirma que «encara no s’ha valorat, però vista l’acceptació» es podrien plantejar repetir-ho l’any que ve. Per la seva banda, al propietari del baret li agradaria però «dependrà de les condicions» i si rep més suport del comú, ja que, afirma, ha hagut de buscar tot el material per la seva banda.