El Consell de Ministres que avui se celebra replantejarà les mesures que actualment són vigents pel que fa a les celebracions d’actes festius, especialment els nocturns. Així ho va avançar ahir el ministre de salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença davant la Comissió Legislativa de Sanitat. «Estem analitzant la situació amb el comitè tècnic i es decidirà amb els comuns. Al Consell de Ministres de demà [avui] es decidirà la forma o les restriccions pertinents», va declarar Benazet, que també va apuntar que «aquí sí que hem de retrocedir, encara que no ens agradi, però és per donar més seguretat». Aquesta afirmació va sorgir arran d’una pregunta al voltant dels successos el darrer cap de setmana durant les festes del Roser d’Ordino, sobre els quals el ministre va considerar que «l’organització va reaccionar bé en el moment que la gent va començar a saltar-se les mesures», i recalcant que «amb aquell gest –finalitzar la festa–, van evitar més transmissió del virus».
Sigui com sigui, abans que el Govern decreti les noves restriccions, hi ha comuns com el de la Massana que van moure fitxa abans, i ahir van comunicar la decisió de suspendre els concerts nocturns del Roser: «Sé que haurien dut a terme tots els actes, ara anul·lats, amb la major serietat, respecte i compromís amb les mesures sanitàries, però hem de tenir en compte que l’afluència és molt difícil de controlar», va declarar el conseller de Cultura massanenc, Guillem Forné. Així mateix, el conseller d’Esports i de Joventut d’Andorra la Vella, Alain Cabanes, va puntualitzar que de cara a la festa major de la capital es manté tot igual, essent conscients de la incertesa que es deriva de la pandèmia i que pot provocar modificacions dels protocols aprovats per l’evolució de la mateixa situació epidemiològica.
Cal posar en relleu que les modificacions de les mesures d’aquests actes també inclouran noves pautes per a la celebració dels concerts del Mountain Music a Soldeu, que s’actualitzaran avui. En qualsevol cas, la prova pilot per a la reobertura de l’oci nocturn el 16 de juliol segueix endavant, si bé el ministre va afirmar que la situació ha demostrat que «no s’ha d’obrir encara l’oci nocturn, i que els que el van obrir han fet marxa enrere». Però, fer aquesta prova servirà per tenir informació per tal que, quan l’Executiu plantegi el retorn de l’activitat del sector, sigui el més segur possible.
Efecte positiu dels vaccins
Pel que fa a la valoració del context epidemiològic, el titular de Salut va posar en relleu que, en efecte, s’està produint un repunt de casos les darreres jornades, que s’observa tant en la positivitat de les proves diagnòstiques com en la xifra de casos actius. En concret, el ministre va compartir que les franges on s’estava acumulant principalment la incidència era entre els 16 i els 25 anys, apuntant tant a la seva forma d’interactuar com al fet que han estat el darrer grup a optar a la vacunació, tot i que Benazet va detallar que «amb això no vull assenyalar aquesta gent, perquè és exemplar l’adhesió a la vacunació que té aquesta franja d’edat», que segons va indicar, se situa prop del 65% amb la primera dosi.
Així, el fet que Andorra estigui administrant ja el segon vaccí a aquest col·lectiu, pel ministre «ajuda a mitigar el rebrot». Per això, Benazet va tornar a fer un clam a les persones que no s’han vacunat perquè ho facin, incidint que en l’estratègia actual per fer front al coronavirus, hi té un pes molt important la «responsabilitat individual».
Homologació del certificat
En la compareixença també hi va prendre part el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, que va actualitzar la situació al voltant de la posada en marxa del certificat verd de coronavirus a Europa i el punt en el qual resta al respecte el Principat. Marquina va exposar que en la reunió conjunta del darrer divendres entre la Unió Europea (UE) i els països tercers, es van acordar els passos que aquests estats hauran de seguir per validar el seu document, un procediment que es pot allargar unes quatre setmanes, fent que no es produeixi l’homologació definitiva fins entrat l’agost. No obstant això, Benazet va assegurar que el document que ara s’entrega a Andorra «ja és vàlid per viatjar per Europa».
Paral·lelament, l’Executiu també manté converses amb França per saber si pot tramitar els documents mitjançant el país gal i mentre no s’obté aquesta acreditació europea, tot i que el procés encara pot trigar igualment setmanes a veure la llum. En definitiva, el Govern va insistir que els canvis que es puguin esdevenir en la gestió d’aquest element no repercutirà sobre la ciutadania, que tindrà plena mobilitat per la UE o l’espai Schengen, i que serà informat en el moment que necessiti fer un canvi del format del certificat.
D’altra banda, el ministre va manifestar que pròximament, estarà a disposició l’aplicació de Salut derivada de la història clínica compartida, on la seva primera utilitat serà la de contenir la informació dels pacients respecte de la Covid-19, i que s’està treballant amb l’Agència de Protecció de Dades per garantir la privacitat de la informació.