Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Salut ofereix 6.000 vacunes als grups de risc i majors de 65 anys

Les dosis s’aplicaran als centres d’Andorra fins al 31 de desembre per disminuir la morbimortalitat del virus

El Ministeri de Salut i Benestar va iniciar ahir la campanya de vacunació contra la grip estacional, una iniciativa que té com a objectiu disminuir la morbimortalitat causada per la grip en els grups de risc de la població d’Andorra. Durant l’anterior campanya, es van subministrar un total de 5.762 vacunes, i en aquesta ocasió, se n’han adquirit 6.000 dosis, 238 més que l’any passat. A més, el període de vacunació s’allargarà fins al dia 31 de desembre, tot i això el Ministeri recomana que sempre que sigui possible, «és millor que els ciutadans es posin la vacuna durant els mesos d’octubre i novembre». 
 
Segons va informar ahir el metge d’atenció primària i president del Col·legi Oficial de Metges, Josep Antón Touceda, «en principi, la campanya es desenvoluparà com cada any, és a dir, a partir de la seva presentació, totes aquelles persones que es vulguin vacunar de la grip i que entrin dins dels grups de risc disposaran d’una vacuna gratuïta als centres de salut del país». I els qui vulguin formar part de la companya, «únicament hauran de presentar una recepta especial feta pels metges de capçalera i demanar hora per poder-se vacunar». 
 
Dins del grup de risc, s’inclou a les persones que viuen en residències sociosanitàries, les que pateixen malalties cardiovasculars o respiratòries cròniques, persones amb síndrome de down, amb malalties metabòliques cròniques, amb disfunció renal, immunosupressió o hemoglobinopaties que hagin requerit revisions periòdiques o hospitalització, a més de les persones de 65 anys o més, «i en aquest darrer cas, no fa falta presentar la recepta especial, hi poden anar directament», va remarcar Touceda. 
A més, al grup també hi estan incloses les persones amb obesitat mòrbida, nens i adolescents amb tractaments d’àcid acetilsalicílic de llarga durada, així com les dones embarassades. La vacuna també és gratuïta per al personal sanitari o sociosanitari que atén a pacients de risc, per la possibilitat que puguin transmetre la malaltia. També per als treballadors de serveis comunitaris essencials, com els bombers, policies, agents de protecció civil i de circulació, així com els interns i treballadors del centre penitenciari. 
 
D’altra banda, les persones que no formin part del grup de risc o no siguin majors de 65 anys també es poden vacunar, però llavors, són ells mateixos els que han de portar la vacuna. Touceda va comentar que aquests «poden anar al seu metge de capçalera perquè els hi faci una recepta normal i poden adquirir la vacuna a una farmàcia per un cost d’uns vuit euros i portar-la al centre de salut, on els l’administraran». 
 
Les vacunes es posaran a qualsevol centre de salut del país, «tot i que també hi ha alguns metges de capçalera o fins i tot pediatres que a vegades poden demanar vacunes al Ministeri de Salut i llavors les tenen en el seu consultori i les administren també allà, però aquests són pocs, perquè fa falta tenir unes condicions especials i un sistema d’emmagatzematge amb una nevera particular» va recordar Touceda. 
 
El metge també va esmentar que el propòsit de la campanya és que la gent agafi menys la grip, i que la gent que l’agafa sigui més benèvola. Perquè la vacuna de la grip «no és efectiva al 100%, però si fa que les persones que l’agafen ho facin d’una manera més suau i que hi hagi menor nombre de complicacions derivades de la grip, i evidenment, quantes menys persones tens afectades per la grip, menys transmissions tens de la malaltia», per tant, «afecta a menys part de la població, i l’objectiu és aquest, prevenir, evitar la propagació de la grip i evitar les complicacions derivades de la grip en aquelles persones que són més fràgils». 
 
Touceda també va destacar que l’afectació per sectors d’un any a l’altre varia, recordant a més que la Grip A, «curiosament, no va afectar a les persones grans, afectava més a les persones joves perquè era un virus que s’assemblava molt a altres virus antics que la majoria de persones grans ja havien patit fa molt anys i llavors estaven protegits». 
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu