Search
Close this search box.
PUBLICITAT
El Periòdic d'Andorra

Salut no té pressa per adherir a la lluita contra el tabac de l’OMS

  • Andorra, Suïssa, Mònaco o Macedònia no l’han firmat

GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una planta de fabricació de cigarretes Foto: EL PERIÒDIC

El ministeri de Salut no té pressa, tot i que Andorra integri el comitè executiu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de demanar la ratificació del Conveni marc per a la lluita contra el tabac que va entrar en vigor el 2005. Un text ratificat per 177 països, incloent 50 països europeus, a excepció de Suïssa, Andorra i Mònaco. Tot i que se li ha fet la pregunta des d’aquest rotatiu, la resposta no ha arribat. La distracció, perquè Andorra ja s’ha dotat d’una llei antitabac més rígida que la que té Suïssa, potser també s’explica per la dependència que té el país per als ingressos que genera la importació d’aquest producte. Fa uns dies, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va destacar en la presentació dels pressupostos de l’Estat per a l’any que ve, que «es manté una elevada recaptació de les taxes sobre el tabac, amb el perill d’alta dependència que se’n deriva».

La conjuntura de crisi actual i el retorn del contraban de supervivència podrien explicar l’escalada impressionant dels ingressos en aquest capítol, només cal recordar que el 1994 van créixer en més del 90% i que poc després el Grup Rural de la Guàrdia Civil va assetjar les muntanyes. De fet, Finances preveu recaptar 114 milions d’euros l’any que ve per aquest concepte, cosa que representa més del 31% dels ingressos corrents estimats en 363 milions, i gairebé un 5% més que l’any passat.

Una indústria en declivi / Les vendes de cigarretes cauen un 5,1 % en els primers sis mesos de l’any per a Philip Morris International (PMI) i un 3,4% per a British American Tobacco (BAT), tot i el creixement a la regió Àsia–Pacífic, segons va informar a finals d’octubre el rotatiu suís, Le Temps. A Londres, un portaveu de la BAT va confirmar que «els volums globals de la indústria estan disminuint des de fa deu anys, tret de la Xina». Una caiguda deguda a «les altes taxes d’atur, el contraban i els impostos al tabac» explica PMI Lausanne, però també a l’enduriment de les legislacions expliquen les diferents associacions de lluita antitabac.

Si Suïssa és un dels països més liberals en la lluita antitabac, el desencant podria arribar amb un nou projecte de llei antitabac, que els parlamentaria hauran de presentar a mitjans del 2014, però l’acció encara no s’ha definit perquè el Consell Federal ha anunciat la intenció de ratificar el Conveni marc de la OMS. I és que la legislació antitabac actual prohibeix la venda de cigarrets a menors d’edat i la publicitat a la ràdio i a la televisió però és més benèvola que a Andorra, ja que permet el patrocini d’esdeveniments culturals i esportius o la promoció directa de suport, a més de permetre fumar als locals de restauració que ho sol·liciten previ compliment d’una sèrie de condicions. La permissivitat s’explica perquè Suïssa és la base de les operacions internacionals dels principals fabricants de cigarretes del món, que hi tenen centres de producció, operació i desenvolupament. L’illa suïssa és un «mercat predictible i estable, que taxa intel·ligentment el tabac» afirma Guy Côté portaveu a Ginebra de la Japan Tobacco International (JTI). I és que des de Ginebra es gestiona el negoci a 120 països.

No obstant això, també s’hi albiren retallades. A principis d’octubre, Philip Morris, va anunciar una reorganització que afecta 170 llocs de treball, argumentant però, que «el pla de reestructuració no té res a veure amb la situació econòmica de Suïssa», i recordant que ha invertit 700 milions de francs en diferents localitzacions.

Una mort anunciada / En aquest mercat en recessió, un informe recent de Philip Morris a la Securities and Exchange Commission (SEC) anuncia que només l’augment de preus ajudarà a generar marges i oferir als accionistes un augment dels ingressos. «Però el mecanisme s’acabarà» diuen els analistes. Citibank ha previst la mort de la indústria tabaquera per al 2045. «El negoci és cada vegada més difícil, sobretot al vell món» diu Mathieu Janin, exportaveu de BAT Suïssa.

Però el declivi pot ser lent, perquè la indústria de les cigarretes continua sent poderosa i aporta «una gran quantitat de diners als Estats». El tabac pot fer front a l’enduriment de les legislacions, «l’únic problema real és que el client desaparegui perquè aleshores morim. El nostre treball consisteix a respondre als seus desitjos, fins i tot amb un producte molt regulat» afegeix.

Els fabricants de cigarretes estan atrapats entre la reducció dels drets de comercialització i els espais on fumar. A més l’espectre del paquet neutre adoptat a Austràlia o les incerteses relacionades amb la comercialització de l’e-cigarret també preocupen.

Els experts preveuen que la indústria del tabac clàssic desapareixerà, però el poder en declivi juga amb el temps, fent el màxim benefici fins al final. Val a dir que el 2012 , els beneficis d’explotació van ser del 45% per a Philip Morris, del 37% per a BAT i del 26% per JTI. O sigui en alguns casos molt superiors als de qualsevol empresa innovadora en el sector de les noves tecnologies.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
PUBLICITAT
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
PUBLICITAT
Enquesta
PUBLICITAT

PUBLICITAT

PUBLICITAT
PUBLICITAT

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu