- El Ministeri posa en marxa el protocol de vigilància, prevenció i control sobretot als centres educatius
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA
- Un personal mèdic posa una injecció a un nadó. Foto: EDUARD COMELLAS
El Ministeri de Salut va fer públic ahir un comunicat per informar que s’han detectat vuit casos de persones contagiades de tos ferina des del passat mes de setembre. Quatre d’aquests casos es tracten de brots d’aquesta malaltia infecto contagiosa de declaració obligatòria i ja estan confirmats i els altres quatre estan sent investigats i pendents de confirmació. Per aquest motiu, des de l’Executiu s’ha posat en marxa les accions previstes en el protocol de vigilància, prevenció i control establert. Tot i que es pot patir a qualsevol edat, els més afectats d’aquesta malaltia infecciosa solen ser nens menors de cinc anys. Per aquest motiu, i tenint en compte que hi ha diversos escolars afectats, les accions previstes en el protocol es desenvolupen en total coordinació amb els responsables del Ministeri d’Educació. Des de l’any 2001 el Principat no rebia cap notificació de casos de tos ferina, que continua sent un problema de salut pública mundial.
Al setembre es va notificar el primer cas de tos ferina i a través de l’estudi es van identificar dos casos més en un brot familiar que estan sent estudiats. Durant aquest mes els casos s’han multiplicat, i s’han notificat cinc més. Es tracta del cas d’un escolar que ha estat confirmat i quatre sospites més que estan sent investigades.
Malgrat la vacunació universal que es duu a terme en els països desenvolupats, s’ha observat un increment del nombre de casos en els últims anys .
simptomatologia / La tos ferina és una malaltia infecciosa altament contagiosa produïda pel bacil Bordetella pertussis, que s’inicia amb símptomes lleus del tracte respiratori superior (ragera de nas, tos progressiva i pot aparèixer febre moderada), que en el moment inicial són difícilment distingibles d’un refredat comú. Passades una o dues setmanes aquesta situació evoluciona a l’aparició de la simptomatologia clàssica de la malaltia que es caracteritza per atacs intensos de tos (tos paroxística) normalment acompanyats d’un estridor característic i que poden anar seguits de vòmit.
Sovint no apareix febre o aquesta és mínima. Habitualment entre els atacs de tos la persona afectada presenta un aspecte de normalitat i el nombre d’atacs de tos pot oscil·lar entre 5 i 7 en les formes més lleus a més de 20 en les formes més greus. Els atacs de tos augmenten d’intensitat durant les dues primeres setmanes, posteriorment s’estabilitzen per anar disminuint progressivament, encara que la tos acostuma a durar mesos.
Malgrat tot, la simptomatologia de presentació de la malaltia varia en funció de l’edat, de la història d’exposicions anteriors o de la vacunació de cada individu, de manera que sovint poden presentar una simptomatologia molt inespecífica que fa que la sospita clínica no sigui gens evident i per tant en dificulta molt el diagnòstic.
El tractament de la malaltia es fa mitjançant l’administració de tractament antibiòtic, el qual fa que disminueixi la intensitat i la duració de la simptomatologia,així com la seva contagiositat, segons informen des de Salut.
LA VACUNACIÓ CONTRA LA PREVENCIÓ / La tos ferina és una malaltia que es pot prevenir mitjançant la vacunació. De fet la vacunació contra aquesta malaltia està inclosa en el calendari sistemàtic de vacunació infantil d’Andorra de manera que actualment es vacuna sistemàticament als infants a les edats de 2, 4, 6 i 18 mesos, i als 5 i 15 anys.
Pel que fa al ressorgiment d’aquesta malaltia, s’ha vist que la immunitat vacunal aconseguida en la infància disminueix en el temps i que l’absència de casos de malaltia, que actuaven com a reforç natural de la immunitat, han provocat una bossa de població formada per adolescents i adults susceptibles d’adquirir la malaltia, cosa que ha obligat a replantejar-se les estratègies de vacunació. En aquest sentit a Andorra l’any 2003 es va incloure una dosis de record d’aquesta vacuna a l’edat de 15 anys amb l’objectiu de protegir a adolescents i adults joves, i durant aquest any en les recomanacions de la vacunació de l’adult, que ha emès el Consell Assessor de Vacunes, es considera la vacunació sistemàtica de la població adulta front aquesta malaltia.
Per a més informació consulti l’edició en paper.