Tal com s'intuïa en les informacions que anaven apareixent en els darrers dies, el sumari del cas Pretòria explica al detall les connexions dels artífexs de la trama amb Andorra.
Així, segons consta al sumari del cas a què ha tingut accés EL PERIÒDIC D'ANDORRA, la investigació de dos dels personatges immmersos en l'operació va atreure la mirada de la justícia espanyola cap al Principat. D'una banda, Lluís Prenafeta (exsecretari general de Presidència en els governs de Jordi Pujol), del qual existien indicis que podia tenir diners en paradisos fiscals, ja que en l'informe de la Guardia Civil del setembre passat es detallen els seus contactes amb persones radicades a Andorra, la seva relació amb el Banque Prive Edmond de Rothchild i l'operació de repatriació de 300.000 euros des d'Andorra el juny passat. L'altre protagonista és Macià Alavedra (exconseller d'Economia també durant els executius de Pujol), del qual també es tenien indicis que podia tenir diners al país.
A partir d'aquí, i gràcies a l'escolta del telèfon d'Alavedra, el sumari exposa que les gestions a Andorra les duia a terme mitjançant un contacte a qui li feia dir Jesús, la identitat real del qual és Philip McMahan Bolich, ciutadà d'origen americà però amb residència a Andorra, segons consta en l'investigació judicial. En aquest sentit, en la investigació de la Guardia Civil inclosa en el sumari s'indica que a banda de la persona en qüestió, Macià mostrava la seva inquietud sobre la situació en què quedarien determinats paradisos fiscals i si hi havia la possibilitat que s'aixequés el secret bancari. Aquesta preocupació la va transmetre a Prenafeta, el qual li va comentar que "per aquestes qüestions coneix una persona a Andorra que l'informarà correctament; la persona en qüestió és J.M.P.". A partir d'aquí, Alavedra va pactar amb Jesús el procediment que emprendrien per retirar una quantitat de diners del Principat: "La quantitat que mencionen és 50 que són 300, que entenem es refereix a 50 milions de pessetes, que equivalen a 300.000 euros", s'hi afegeix.
DESPLEGAMENT DE L'OPERACIÓ
Tot comença el 16 d'abril, quan Alavedra contacta en dues ocasions amb la seva mà dreta d'Andorra. En la primera, busquen concertar una cita, parlen de temes bancaris i es descriuen físicament, "ja que semblarien que no es coneixen personalment". En la segona d'elles, "parlen de les pròximes eleccions andorranes", s'exposa. Uns dies després, el 2 de maig, Alavedra rep una trucada de Jesús on "parlen del tema de la retirada de diners", fixen la cita per al 20 de maig i "li diu que la persona és una dona que ja està registrada amb ells" i estableixen unes paraules i uns números en clau. Quatre dies més tard, l'expolític català torna a trucar al seu contacte del Principat i li diu: "Jo m'he vist amb aquell per fer el que m'havies dit, de 50 que són 300. ¿Et recordes que m'ho havies dit? Em vas dir: 'busca'l tu perquè jo no tinc manera de fer-ho' i he trobat un que ho fa, que es posarà en contacte amb tu perquè no vull revelar la seva identitat, però bé, és un tio que fa molts anys que està corrent per allà i que ha estat a la banca i que si tu el poguessis veure per parlar-hi, és de tota confiança; si li poguessis donar els 300, en bitllets, aleshores ell faria el que ha de fer". Acte seguit, Jesús li va recordar que necessitaria una ordre firmada, per la qual cosa Alavedra va respondre: "Autoritzo el senyor tal a retirar 300 del meu compte sense dir més i amb la seva firma i a partir d'aquí tu actues, jo t'ho faig arribar, t'envio un xofer quan ho tingui perquè t'ho porti a casa".
Al cap de dos dies, Jesús li explica a Alavedra que el 20 de maig anirà al seu despatx "una persona de nom Cecilio", que li portarà un sobre i que aquest mateix sobre era el havia de portar la persona a la qual manés Alavedra per recollir els diners, "i com que no dirà el nom, no sap com el reconeixerà; i aleshores contesta Alavedra que li dirà Josep Maria". Finalment es va fer arribar l'autorització firmada per Alavedra a Jesús per tal que es poguessin retirar els diners d'Andorra. Uns dies després, el 8 de juny, Alavedra va parlar primer amb Jesús –en què aquest li va fer saber que podia tenir "els llibres" (referint-se als diners) per al dia següent– i després amb Josep Maria, a qui li va donar el número de telèfon de Jesús perquè tots dos es posin en contacte per l'entrega. Dos dies després, Alavedra va trucar a Josep Maria per convenir el dia de l'entrega on van fer referència que "és el 50% i que la resta sortirà en els pròxims dies".
EL DIA DE L'ENTREGA
Segons s'exposa en l'informe de la Guardia Civil, J.M.P "arriba a les oficines de Versabitur en taxi, portant un maletí, resta en espera durant 15 minuts, abans de contactar amb el xofer d'Alavedra, efectuant aquest contacte amb el conductor justament a les 13.15 hores a la porta exterior de l'edifici on té el despatx Alavedra, tal com havien concretat telefònicament".
Una vegada coincideixen, J.M.P. va entrar a l'interior de l'edifici on hi va estar entorn de 20 minuts. Transcorregut aquest temps, "J.M.P. surt de l'edifici, a la porta agafa un taxi que el trasllada a un pàrquing públic, situat lluny de les oficines i un carrer que no era cèntric, on es troba estacionat un vehicle marca Audi A3 matrícula Andorra, l'obre amb les claus i deixa a l'interior el maletí que porta".
L'informe prossegueix que, recollida la informació sobre la titularitat del vehicle, "el propi vehicle es troba a nom de J.M.P.". El 16 de juny es va fer una segona entrega en el mateix lloc a càrrec del mateix J.M.P., però, en aquest cas, els diners els va recollir la secretària d'Alavedra.
En base al recollit a les observacions telefòniques, l'informe de la Guardia Civil clou que "es pot apreciar com Macià manté una relació de negocis constants a través d'una persona que es troba a Andorra (…)", una persona que "Macià la utilitza com a intermediari per recollir els diners i posteriorment entregar-los a J.M.P i que sigui aquest el que el traslladi a Barcelona".
* Exclusiva. Seguirà l'ampliació.
Per a més informació consulti l'edició en paper.