El Servei de Política Lingüística inicia avui una nova campanya per fomentar l’ús del català. En aquesta ocasió, es prendrà com a escenari els diferents establiments de restauració del país.
I és que en la darrera enquesta que va elaborar el servei per conèixer els usos lingüístics d’Andorra (al 2014), es va comprovar que precisament aquest és el sector que presenta un percentatge més baix de parla catalana, tant pel que fa a la llengua que utilitzen els treballadors a l’hora d’atendre com a l’idioma que empren els clients un cop entren en aquests establiments.
Segons va destacar ahir el cap d’àrea de Política Lingüística, Joan Sans, els clients del Principat «s’han acostumat a iniciar les converses [als restaurats] en castellà. Molts ja tenen aquesta idea fixada i relacionen la llengua castellana amb els establiments de restauració. Quan n’hi ha molts que parlen català».
Accions de la campanya / En aquest sentit, el Ministeri de Cultura repartirà 200 estovalles a un total de 928 empreses de la restauració amb el lema Per començar… en català. Les estovalles aniran acompanyades de dos pòsters amb el mateix missatge «perquè els diferents establiments els puguin col·locar en llocs visibles», va remarcar Sans.
També es repartirà una carta amb els objectius de la iniciativa i demanant la col·laboració de tot el sector. A més, es col·locaran vuit opis a les zones comercials del país durant quatre setmanes per «reforçar el missatge divulgatiu».
Amb tot, Sans va destacar que la intenció és garantir l’«atenció en català a tots els restaurants i bars del país, de manera que el primer contacte amb el client es faci en la llengua oficial d’Andorra, i en cas que el client faci servir aquesta llengua, que es mantingui la conversa en català». En total, la campanya ha comptat amb un pressupost de 16.000 euros.
D’altra banda, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, va assegurar que garantir l’atenció en català «és guanyar competitivitat i fidelitzar els clients, que cada vegada són més exigents, també en l’àmbit lingüístic».
Enquesta Lingüística / El Servei de Política Lingüística realitza diverses enquestes per analitzar la situació de la llengua catalana al Principat. La darrera es va realitzar al 2014 i entre els resultats es va detallar que el 36,2% dels ciutadans enquestats (en total es va entrevistar a 727 persones) quan van a un restaurant del país parlen només en català. I que el 35,5% són atesos en aquesta llengua pels treballadors dels establiments del sector.
Amb aquestes xifres, la restauració es va posicionar com el sector de menys parla catalana, ja que en altres àmbits, com el financer, de salut, cosmètic o comercial, el percentatge de parla i atenció catalana era força més alt, entre el 43 i el 85%.
Exàmens / El Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior recorda que el període d’inscripció als exàmens oficials lliures de llengua catalana, nivells B2 i C1, estarà obert del 9 al 20 de gener (ambdues dates incloses). La tramitació s’ha de fer al Servei de Tràmits de l’edifici administratiu de Govern.
Els candidats només es poden inscriure a un únic examen per convocatòria. Tanmateix, els ciutadans que s’hi vulguin presentar han de fer efectiva la quantitat de 17,15 euros en concepte d’inscripció, han de lliurar una fotocòpia del document d’identitat i omplir el full d’inscripció.
Tots els exàmens escrits i orals tindran lloc al Centre de Formació Professional situat a la carretera d’Os de Civís, a Aixovall.
El calendari d’exàmens serà: Per al nivell B2, dissabte 4 de febrer de les 14.30 a les 17.45 hores. I el mateix dia, a partir de les nou del matí, es realitzarà l’examen oral (cada candidat té una hora assignada). En relació al nivell C1, els exàmens es faran també dissabte 4 de febrer de les 8.30 a les 11.55 hores. I el mateix dia, a partir de les tres de la tarda, es realitzaran les proves orals a l’hora assignada a cada candidat.