El Comú d’Ordino i el departament de Patrimoni Natural del ministeri de Medi Ambient han coordinat recursos per reprendre una activitat destinada a la difusió de coneixements entorn del patrimoni natural andorrà i que els darrers anys s’havia aturat: cada dimarts del període estival, l’Oficina de Turisme parroquial oferirà una visita guiada al Centre de Piscicultura de les Salines. La proposta, pensada amb la voluntat de «fer entendre tot el cicle natural de la truita, des de la producció de l’ou fins a possibles mares o alevins ja preparats per a repoblar directament», serà encadenada amb una ruta pel Planell del Quer del Pla de Sorteny, segons va explicar la cònsol major, Consol Naudí.
El projecte va ser presentat ahir en una trobada a la piscifactoria entre la dirigent ordinenca i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, qui exposava la col·laboració del Govern contribuint en la tasca de «condicionament de les instal·lacions i facilitant personal».
La finalitat d’aquesta proposició és que «el pescador pugui complementar la seva estada», però també «donar a conèixer l’espai que reprodueix una truita molt similar a la del país i que és interessant de cara al turista», va assegurar Calvó. Naudi afegia la necessitat «d’aprofitar l’oferta pròpia del Principat», així com de mostrar al públic els «esforços i les hores» invertides a la Piscicultura de les Salines. Aquesta activitat se suma a una altra novetat dins del mateix àmbit: «la possibilitat de pescar sense mort als rius del propi Parc Natural de Sorteny i poder fer la pràctica a una zona protegida».
Producció del centre/ L’inici de les visites guiades a través de la instal·lació piscicultural, que ja poden concertar-se a l’Oficina de Turisme d’Ordino, servirà per donar a conèixer a tot el públic, però en especial als amants de la pesca, la procedència de bona part del peix d’Andorra.
El cap d’àrea de Medi Aquàtic, Infraestructures i Fauna, Josep Naudí, present a la visita a les Salines, va explicar que «cada any, la piscifactoria reprodueix i dóna sortida a aproximadament 8 o 10 tones de truita que serveixen per a repoblar 20 estanys del Principat», així com rius i acotats de pesca. El Centre produeix truita fario i truita de font, únicament destinats a repoblar els espais habilitats per a la pesca un cop els vertebrats assoleixen la mida de captura, però no directament per al seu consum. Segons va explicar l’encarregat del medi aquàtic, hi ha espais que no es repoblen mai, pel que se segueixen «mantenint poblacions naturals i per tant de bona qualitat».
Naudí també destacava l’efectivitat del pla de sanejament emprès pel Govern amb l’objectiu d’arribar al 2020 havent assolit un estat excel·lent de les aigües del Principat, assegurant que aquesta mesura «ha ajudat a recuperar alguns trams de riu que estaven afectats per pol·lució orgànica» que, no obstant, mai no havia afectat a la presència de truita als rius.