El teletreball era l’última opció dels treballadors andorrans, o bé de la minoria, abans de la crisi sanitària que va obligar-los a quedar-se a casa confinats. Segons l’enquesta de forces de treball realitzada durant el 2019 pel departament d’estadística la majoria dels assalariats del Principat, un total de 73,8%, treballen des d’un local propi o de l’empresa, que és on passen la major part del temps de treball. Ho seguien un 17,5% que ho fa a locals o habitatges dels seus clients, un 4,7% que no tenia lloc fix, i, per últim, un 3,2% que ho feia des de casa.
L’estudi, realitzat durant el 2019, també determina que el lloc fix de treball o mòbil està relacionat amb el sexe, el nivell d’estudis, la naturalesa de l’ocupador, el tipus d’ocupació i el sector d’activitat i determinen que els col·lectius amb un lloc de treball fix són les dones(90,8%), els treballadors amb formació universitària (88,8%), els assalariats del sector públic i del parapúblic (84,4%), els assalariats d’ocupació administrativa (98,1%) i del sector del comerç, hostaleria, transport i comunicacions (86,5%).
Flexibilitat
Pel que fa a l’organització del treball i les disposicions relatives a l’horari laboral, es constata que el 16,1% de la població ocupada d’Andorra major de 15 anys declara que decideix el seu horari de treball; el 17,5% decideix el seu horari de treball amb certes restriccions; i el 66,4% no decideix el seu horari de treball.
Per altra banda, un 12% dels ocupats havien d’afrontar almenys un cop per setmana canvis imprevistos en els horaris laborals i un 11,6% dels ocupats són contactats per assumptes de treball durant el temps lliure. Un 7,6% ha realitzat alguna acció abans del dia següent de treball. El 21,7% dels ocupats treballen sempre o sovint amb pressió de terminis. Finalment, el 71,7% dels ocupats tenen gran influència o alguna influència en l’ordre de prioritats de la feina i el 68,2% tenen gran influència o alguna influència en el contingut.
Desplaçaments
Del total d’ocupats, el 25,9% van destacar que havien de desplaçar-se a altres llocs de treball per desenvolupar la seva feina, mentre que només l’1,4% ho fa almenys una vegada al dia. L’informe ressalta que la satisfacció mitjana per part dels ocupats amb la feina principal que desenvolupen va ser 7,8 punts. Coincideix en dones i homes. H