Demà divendres 2 de juny els TCAI (Tècnics en cures auxiliars d’infermeria) tindran una trobada al Prat del Roure, que es pretén que sigui l’antesala de moltes més en un futur, per a celebrar els objectius que s’han assolit per part d’aquest col·lectiu professional des de juny de 2019. Està previst que assisteixin uns 40 afiliats dels 172 inscrits actualment. La intenció amb aquest tipus d’esdeveniments és fer créixer l’organització així com la visibilitat i rellevància d’aquesta comunitat de treballadors del sector sanitari fins ara molt poc valorat per les institucions i per la societat en general.
Un TCAI és un especialista de la salut, que ha obtingut el títol de Grau Mig en Tècnic de Cures Auxiliars d’Infermeria i que es prepara per a proporcionar atencions als pacients i actuar en diverses àrees de l’àmbit sanitari, formant part dels equips d’infermeria. Abans aquesta activitat laboral es denominava Auxiliar d’Infermeria, nomenclatura que va canviar el 7 d’abril de 1995 i en l’actualitat, amb els estudis de Grau Mig, és una ocupació amb un gran pes com a disciplina del benestar.
Les cares visibles que han liderat fins ara l’entitat han estat: Carme Lopez com a presidenta; Carme Ballester, vicepresidenta; Núria Quinquilla, secretària; Paqui Aljama, tresorera; i Esmeralda de las Heras i Lourdes Rodríguez com a vocals. Aquestes són les persones que porten uns quatre anys intentant donar forma a una agrupació corporativa, perquè estigui degudament representada en tots els estaments oficials així com socials. Actualment, compta ja amb uns 172 socis, dels quals la gran majoria són titulats a Espanya o França. Tot i aixó, hi ha alguns amb el DEP SASO, pels quals hauran de buscar el suport del ministre d’Educació Ladislau Baró, per així trobar la manera que puguin homologar la seva formació com a TCAI. El 9 de juny del 2021 van ser reconeguts com a Associació Andorra i ara la junta actual vol donar continuïtat a tota la tasca feta fins el moment, per la qual cosa té previst convocar eleccions per a l’any 2025. Per tant, mentre arriba aquesta data, estan treballant per a possibilitar que es presentin noves candidatures que puguin agafar el relleu i seguir avançant en la defensa i les reivindicacions que considerin oportunes, per tal que els TCAI ocupin el lloc que es mereixen en la societat.
Sota el lema «Amb tu i per tu» els professionals TCAI de la salut volen explicar i fer valdre el treball que desenvolupen dins dels equips d’infermeria, sent una peça clau de l’engranatge tant en centres d’atenció especialitzada, primària, social i residències geriàtriques, entre altres. Les competències generals són proporcionar cures bàsiques del dia a dia al pacient/usuari, actuar sobre condicions sanitàries del seu entorn, presa de constants vitals, canvis posturals, higiene, alimentació, ajudar en l’administració de medicació via oral i rectal i tenir cura i ordre de tot el material i aparatologia. Tot aquest aprenentatge ha d’anar acompanyat d’una formació continuada i d’uns valors indispensables per a aquests professionals, com empatia, psicologia, treball en equip i automotivació.
La diferència entre els professionals d’infermeria i els TCAI
Pel que fa a nivell d’estudis, la Infermeria s’ubica en un grau universitari i els TCAI en un grau de Formació Professional. A grans trets, un TCAI presta serveis bàsics als pacients en l’ajuda del seu dia a dia; en canvi, la infermera presta serveis directes. En definitiva, estem davant de dues professions sanitàries amb funcions ben diferenciades i amb criteri propi per a desenvolupar la seva tasca, treball en equip i col·laboració, alhora que per a oferir als pacients unes cures òptimes, sempre tenint en compte la valoració d’altres especialistes sanitaris.
Batalles guanyades
«Des del setembre del 2021, existeix el nou Batxillerat Professional de Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria (BP TCAI)». Aquest any surt la primera promoció del batxillerat TCAI –dos cursos– i es podran exercir en altres països. «L’ anterior ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, va entendre perfectament aquesta prioritat i els nois i noies podran exercir en qualsevol país europeu».
Noves instal·lacions
El Centre de Formació Professional ha reformat les instal·lacions del taller tècnic per a la realització de pràctiques en tasques de salut bucodental. Les noves dependències resoldran les necessitats per a la formació dels alumnes del batxillerat professional de Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI), que ja compta amb la seva primera promoció. Amb la posada en marxa d’aquest espai, es disposarà d’un laboratori de simulació que recrea tota la maquinària que els futurs TCAI es podran trobar en l’àmbit de les clíniques dentals, una de les possibles sortides laborals lligades que atorga aquesta formació. Aquesta inversió està en la línia de la dotació tècnica específica del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, que està equipant el centre de Formació Professional per a les noves branques de Batxillerat professional.
El ministeri de Salut i el SAAS van considerar justes les demandes d’aquests professionals sanitaris, els quals després de molt de temps han vist com se’ls reconeix la graella salarial que els pertoca per titulació i també com deixen de ser «auxiliars de ningú» i se’ls cataloga com a TCAI, adquirint la categoria laboral que els correspon dins l’estructura del món sanitari.
La modificació suposa una millora salarial que equipara la seva remuneració amb la dels tècnics de farmàcia, para farmàcia i els d’emergències sanitàries, amb un increment mensual de 138 euros. Malgrat això, i més que el factor econòmic, que ha estat rebut molt positivament, des de la junta de l’associació es valora que s’ha culminat un «canvi històric» posant fi a una injustícia de la qual tothom era conscient. Per aquest motiu es mostren agraïts per la comprensió del SAAS i molt especialment amb l’anterior ministre de Salut, Albert Font, «que en el curt període que va ocupar la cartera va entendre que la reforma era inexorable».
Crear un Col·legi professional no és possible, perquè no es tracta d’una titulació universitària, motiu pel qual l’associació defensa que és l’únic organisme viable per a unir esforços i protegir els seus interessos com col·lectiu especialitzat. Són conscients que tenen per davant una gran labor pedagògica, perquè la gent comprengui que no són auxiliars sinó Tècnics en cures auxiliars d’infermeria i posar fi així un hàbit, que no reconeix el que són i el que fan realment. És essencial dir les coses pel seu nom. «A partir de gener del 2024 el SAAS no acceptarà cap professional que no tingui aquesta titulació».