Manuel Montobbio, l’ambaixador d’Espanya a Andorra, va mostrar ahir la seva predisposició i intenció d’estendre la mà al Principat per ajudar-lo i fer de pont amb la Unió Europea en els exercicis d’acostament del país. Montobbio va exposar diverses referències a aquest procés de negociació de l’acord d’associació durant el seu discurs d’ahir a l’Andorra Park Hotel amb motiu del Dia de la Hispanitat, la festa nacional espanyola.
L’ambaixador va explicar que aquest any les relacions diplomàtiques bilaterals entre Espanya i Andorra s’han intensificat i s’han traduït en les signatures de diferents acords de cooperació, com ara la visita al Principat del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, el conveni per a evitar la Doble Imposició (CDI) o l’Acord del Transport Internacional per Carretera. Montobbio va culminar aquest apartat afirmant que aquests acords permeten assolir «un complert marc jurídic bilateral que abasta tots els àmbits i polítiques públiques i n’és un signe de la maduresa, intensitat i intensificació de les nostres relacions». En aquest sentit, l’ambaixador va apuntar que «hem navegat i hem avançat en les relacions entre Andorra i Espanya. Aquestes relacions tenen sentit i direcció definidors i essencials en navegar cap a Europa i construir Europa».
Montobbio va explicar, pel que fa a la negociació concreta entre Andorra i la Unió Europea, que «cadascú ha de defensar els seus interessos i fer conèixer a l’altra les seves especificitats i la seva perspectiva». En aquest punt, però, l’ambaixador va deixar clar que «únicament posant-nos respectivament a la pell de l’altre, a la seva ànima, podrem els europeus construir Europa com un joc de suma positiva on tots hi guanyem».
Cinca recull la proposta/ Davant l’absència a l’acte del cap de Govern, Toni Martí, el ministre de Finances i portaveu, Jordi Cinca, va prendre, posteriorment la paraula i va comentar, satisfet, que «els dos països veïns tenen un paper cabdal en tot aquest procés que hem encetat amb la Unió Europea». Cinca va subratllar que «per afrontar un procés com aquest, amb 28 països molt diferents entre ells, és molt important tenir a dos Estats que ens coneixen bé i que poden fer una mica d’introducció, d’ambaixadors i que expliquin la nostra realitat».
El responsable de la cartera de Finances va afegir que «Andorra ha de defensar molt bé els seus interessos, i ho farà, però convé que algú expliqui la nostra realitat, i ningú millor per fer-ho que els nostres països veïns», en referència a França i a Espanya. Cinca va comentar, també, que «fa temps que Andorra fa aquesta passos amb la UE i formem part de la cimera iberoamericana amb una clara voluntat d’obrir nous mercats, nous mons i fer-ho, especialment, en llocs on tenim una proximitat cultural. S’ha d’aprofitar aquestes arrels comunes i aquestes comunions culturals».
El paper de l’educació/ Montobbio va destacar, d’altra banda, la remodelació del sistema educatiu espanyol a Andorra amb la propera entrada en funcionament del Centre Integrat, que agruparà a Escaldes-Engodany, els alumnes d’infantil i primària i a la Margineda als de secundària. L’ambaixador també ha posat de manifest que aquest canvi aportarà importants millores al sistema i permetrà als alumnes sortir «amb més coneixements i capacitats, amb millor formació que ara». El ministre d’Educació, Èric Jover, present a l’acte, va acollir amb satisfacció i va agrair aquesta part de l’exposició de l’ambaixador espanyol.
Finalment, en aquesta direcció, Montobbio va especificar que «hem donat el pas decisiu per anar cap a una conformació del sistema educatiu espanyol que garanteixi la seva permanència com element essencial i definidor del model educatiu d’Andorra i alhora ofereixi noves i millors possibilitats als residents al Principat».