El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, acompanyat del secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, van presentar ahir als cònsols de les set parròquies la candidatura d’Andorra territori reserva de la biosfera per la Unesco, al Centre de congressos d’Andorra la Vella. Gallardo va anunciar que espera que sigui possible presentar la candidatura el tercer trimestre de l’any que ve, ja que en aquests moments ja es compleixen dos dels requisits principals: el marc legal i els espais protegits.
El ministre d’Economia va explicar que s’havia fet un estudi de viabilitat que «ens va donar la tranquil·litat per iniciar el procés». «En l’àmbit legislatiu –va assegurar– tenim amb escreix tot el que necessitem, ja que en els darrers anys hem fet un esforç de compromís amb el territori». Per tant, no caldrà aprovar legislació addicional. En el cas dels espais protegits, Andorra també compleix, ja que el percentatge ja supera el mínim requerit per la Unesco. En canvi, els reptes vindran per la part del pla de gestió o el model de governança. «No hi ha una fórmula establerta que s’hagi de complir, sinó que haurem de treballar internament, i a ulls dels experts haurà de complir els criteris suficients», va explicar Gallardo.
La trobada d’ahir forma part d’un seguit de reunions que l’Executiu està portant a terme amb tots els actors implicats de diversos àmbits (el proper serà el sector primari). En aquest sentit, el ministre d’Economia va explicar que la d’ahir va servir per «compartir neguits i oportunitats», i va ressaltar que una de les potencialitats de la candidatura és que Andorra seria el primer país en el seu conjunt que esdevindria reserva de la biosfera. «Soc optimista, crec que la societat, i sobretot els joves, ens demanen un pas decidit cap a un model de país més sostenible, alhora acompanyat d’un creixement econòmic», va afirmar.
En la reunió d’ahir també hi van participar la coordinadora de la xarxa mundial de reserves de biosfera Iberoamericanes i del Carib, Maria Rosa Cárdenas, i l’exsecretari del programa sobre l’Home i la Biosfera (MAB) engegat per la Unesco, Miguel Clüsener-Godt. Segons Cárdenas, «a Andorra hi ha un potencial enorme, això està clar, però el més important és que es dugui a terme un procés participatiu al conjunt de la societat perquè tota la comunitat se senti implicada en la candidatura», va afirmar. «El Principat –va afegir– ja ho té tot, la legislació aprovada, s’ha donat suport als acords internacionals, l’agenda 2030 o els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), així que aquesta nominació seria com una corona a la feina feina».
Actualment, hi ha prop de 730 reserves de la biosfera al món, on hi viuen 260 milions de persones, algunes de les quals amb infraestructures com aeroports, heliports, telefèrics o fins i tot zones industrials. A partir d’aquí, la Unesco marca uns criteris mínims, els més importants dels quals Andorra ja compleix, i recorda que es tracta d’un procés «voluntari» i «participatiu», de manera que és el propi país el que al final es marca el seu propi full de ruta i les limitacions.
El programa sobre l’Home i la Biosfera (MAB) engegat per la Unesco el 1971, que inclouria la totalitat del territori nacional dins de la Xarxa mundial de reserves de la biosfera, té per finalitat la conservació de la biodiversitat, restaurar i millorar els serveis dels ecosistemes i fomentar l’ús sostenible dels recursos naturals; contribuir a construir societats i economies sostenibles, així com fomentar els assentaments humans pròspers en harmonia amb la naturalesa.
D’aquesta manera, el programa s’alinea amb la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides amb reptes científics, mediambientals i socials en diversos ecosistemes, des de regions muntanyoses a entorns marins o costers i insulars. La finalitat última és promoure visions innovadores al desenvolupament econòmic que siguin socialment i cultural apropiades, així com mediambientalment sostenibles.