Les segones Jornades de l’Energia i Ciutats Sostenibles que es van celebrar ahir a Sant Julià de Lòria van servir per deixar palès que, per si soles, les fonts renovables no poden substituir l’energia fòssil i, per aquest motiu, és cabdal l’estalvi energètic. En aquesta línia, el cònsol major lauredià, Josep Majoral, va compartir la voluntat de la corporació d’abastir al 100% l’edifici administratiu comunal amb hidrogen, una proposta que s’alinea amb les alternatives que treballa el ministeri de Medi Ambient i que demana la unió de tot el país per tal que sigui una realitat.
De fet, el director general de FEDA, Albert Moles, va posar en relleu que des de la parapública «estem mirant com està aquesta tecnologia i els avenços que hi estan havent», malgrat que va assegurar que encara «té molt camí per recórrer perquè està poc industrialitzada». En aquest sentit, va manifestar que «amb les energies renovables no recuperarem mai la flexibilitat que tenim amb les fòssils», ja que, en aquest cas, són necessaris factors com el sol o el vent per ser produïdes. «Amb les renovables soles no podem substituir l’energia fòssil i una part d’aquesta substitució s’ha de fer amb estalvi i amb flexibilitat», va afegir.
D’altra banda, com a alternativa a l’energia elèctrica, Moles també va assenyalar la biomassa, una proposta que «té molt potencial» i amb la qual cal treballar de manera decidida per tal que, «en un futur on tot serà més elèctric, tinguem una part de calor produïda fora de la cadena de valor elèctrica». El context actual, per tant, «és una gran oportunitat per desenvolupar projectes» i el repte d’Andorra «és molt més assequible si es compara amb altres països a escala europea», va assenyalar.
Així mateix, Majoral va fer una crida a escala nacional per tal de resoldre la crisi energètica de manera conjunta. «La COP que acabem de passar és un exemple de les dificultats que estem vivint i l’objectiu d’aquestes jornades és intentar treure projectes, propostes i solucions d’aquests ponents per tal que es puguin implementar a escala parroquial o nacional», va apuntar. En qualsevol cas, aprofitant les declaracions als mitjans de comunicació, el cònsol lauredià també va informar de les accions en clau sostenible que actualment té previstes dur a terme el comú. Així, va apuntar que el projecte que té un horitzó més pròxim és el de la xarxa de calor a través de la biomassa, una acció que ha d’anar acompanyada del suport del Govern i que Majoral espera que sigui una realitat abans que l’actual Executiu finalitzi el mandat. En línia amb aquest projecte, també es va referir a la prova pilot per recollir llenya als boscos de la parròquia, una iniciativa amb la qual «estem morint d’èxit».
Finalment, també va informar dels avenços que s’estan duent a terme pel que fa al carril ciclista que enllaçarà Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella, indicant que malgrat que encara no es disposa de terminis fixos, el comú inclourà la seva part econòmica al pressupost que s’està elaborant de cara a l’any vinent. I novament, l’objectiu és que el carril sigui una realitat abans de finals del mandat nacional, segons va informar l’ANA.