Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Les escoles pagaran un euro per alumne de drets d’autor

La mesura entrarà en vigor a partir del setembre als centres públics i privats de tots els sistemes

Totes les escoles públiques i privades i adscrites a qualsevol dels sistemes educatius que s’imparteixen al país hauran de pagar a la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv) un euro amb tres cèntims per alumne i curs a partir del pròxim curs que començarà el setembre. La mesura afecta a tots els cicles educatius, des de les escoles bressol fins als instituts o el lycée però exclou, almenys de moment, a la Universitat d’Andorra, segons van explicar des de l’Sdadv a EL PERIÒDIC, ahir.

Es tracta de la primera vegada que la totalitat dels centres educatius del país hauran de fer front a aquest cànon, ja que, fins ara, només les escoles privades de dansa i les escoles de música comunals estaven obligades a pagar a l’SDADV els drets d’autor. 

L’Sdadv va detallar que el consell d’administració de la societat ha estat l’encarregat d’acordar la mesura amb el Ministeri d’Educació i la resta d’implicats durant els darrers mesos i dimarts va comunicar-la als membres de l’Sdadv durant l’assemblea, en el marc del cinquè punt de l’ordre del dia, que feia referència a l’evolució de la Societat de Drets d’Autor i Drets Veïns. 

Més d’11.300 euros

El curs 2017-2018 el van començar prop d’11.000 alumnes repartits entre els tres sistemes educatius del país, és a dir, a raó d’1,03 euros per alumne, l’Sdadv passarà a gestionar uns 11.330 euros més de drets d’autor provinents d’aquesta nova mesura. 

Reunió informativa

L’Sdadv convocarà a una reunió informativa tots els centres educatius del país afectats per la mesura a principis de setembre, segons van informar des de la societat. Hi assistiran no només els centres d’ensenyament obligatori sinó també els de les acadèmies de dansa i escoles de música. L’entitat donarà més detalls sobre el nou cànon en aquesta reunió. 

Sense notícies

La Conselleria d’Educació d’Espanya a Andorra va confirmar ahir que no havien rebut cap notificació sobre aquesta mesura per part del Ministeri d’Educació, que és el seu únic interlocutor per a aquests efectes, ja que l’organisme no ha tractat mai cap assumpte directament amb l’Sdadv, segons van explicar des d’aquesta oficina integrada a l’ambaixada espanyola. També van assegurar desconèixer la data de la reunió informativa prevista per al setembre.

Més diners pels royalties

Des de l’Sdadv van voler destacar que l’assemblea va aprovar l’avantprojecte de pressupost pel 2019 que destinarà un 58% dels diners al pagament de drets d’autors, vuit punts per sobre del del 2017 i el percentatge més alt de la història de l’entitat, al qual s’ha arribat després de les campanyes de conscienciació i recaptació de drets d’autor organitzades en els últims anys, alhora que mitjançant la reducció de les despeses administratives de l’Sdadv per tal de poder destinar la major part de recursos al benefici dels creadors intel·lectuals. 

El pressupost per a la promoció d’esdeveniments culturals es manté estable des de fa dos anys i representa el 10% del total dels comptes. 

Altres punts

Durant l’assemblea, el consell d’administració va informar també del bon funcionament de la recaptació de drets d’autor pel que fa als establiments que difonen continguts audiovisuals a través de cable i de la bona marxa de la signatura de contractes amb els establiments que emeten música amb royalties. Finalment, es va aprovar l’auditoria externa de l’entitat.

Les ràdios segueixen sense representació

Un dels punts de l’ordre de dia va ser la tria del representant dels titulars dels drets d’organitzacions de radiodifusió al consell d’administració però el lloc continua buit després que ningú s’hi oferís. L’origen d’aquest buit es troba en les desavinences entre les emissores del país i la Societat de Drets d’Autor respecte el pagament dels royalties per la música que emeten. Tampoc es va presentar cap candidat per representar els titulars de drets d’edició sobre obres no publicades prèviament.

 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu