Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Les empreses tenen cobertes el 100% de les quotes i l’allotjament

Argentinos en Andorra reclama la creació d’una oficina de treballadors de temporada i deixar de fer servir la paraula ‘temporer’

Les principals empreses del país ja tenen cobertes pràcticament el 100% de les seves quotes de treballadors, amb el seu corresponent allotjament, per a la temporada d’hivern. Així ho explica el representant d’Argentinos en Andorra, Marcelo Ponce, en un vídeo en directe a les seves xarxes socials i amb les dades actualitzades i facilitades pel Servei d’Immigració. Concretament, Daguisa Hotels ha completat la seva oferta de feina i allotjament en tots els seus hotels i restaurants, Hotansa (responsable de la majoria de serveis de restauració de les estacions) ha superat el 95% en l’oferta de feina i el 98% en l’allotjament i Grandvalira (a excepció d’EMAP i Secnoa, per falta d’informació), té el 100% de l’oferta de treballadors assolida i el 98% de l’allotjament. Així doncs, a hores d’ara, ja s’ha esgotat el 91,6% del total de les quotes que es van obrir per a la temporada, corresponents a uns 4.900 llocs de feina. «La paranoia de les últimes setmanes ha generat un embolic enorme, però els que fa anys que treballem a Andorra sabem que les coses a poc a poc han anat canviant i ho continuaran fent», assenyala Ponce, que també demana deixar de fer servir la paraula temporer, perquè dona «molt mala onda» i dir, simplement, treballadors de temporada.

El portaveu, que insisteix que ell no és ningú per facilitar aquesta mena d’informació ni tampoc té cap obligació de fer-ho, però creu que s’ha de donar «una imatge exacta i real de la situació», reconeix sentir una «gran alegria» per aquells que han aconseguit un contracte i una «gran pena» pels que han quedat fora. «Jo mai us diré si heu o no de venir a Andorra, això és una decisió personal. Ningú té l’autoritat moral per dir-vos-ho, però entenc que venim de l’Argentina, on ho hem donat tot i hem treballat moltíssim i hem de fer el mateix aquí, amb un bon comportament i bon rotllo. Els que no tinguin feina, que segueixin amb els seus plans B i C. Nosaltres podem fer la diferència», manifesta. En aquest sentit, recorda la complicada situació econòmica i social per la qual passa el país sud-americà i felicita tots aquells que s’han atrevit a fer el pas «a la cerca d’un futur, d’una vida millor, d’estabilitat […] i del somni andorrà».

A més, considera que el fet que el Govern hagi reduït de sis a tres el nombre de temporades per tenir l’autorització «no és casualitat», sinó que es deu «a la feina feta durant molts anys», el que també ha permès «avançar i renovar coses que estaven adormides en els sistemes andorrans». Així mateix, agraeix les facilitats públiques existents, com la gratuïtat dels cursos de català: «Si venim a Andorra, ho hem de fer bé», diu, amb les banderes de l’Argentina i el Principat de fons.

A escala burocràtica, Ponce, que aquesta mateixa setmana es va reunir amb el cap de Govern, Xavier Espot, també té paraules de reconeixement cap a l’Executiu: «Espot ens ha atès sempre que ho hem demanat, cosa que no passa a tot arreu, i també ha complert moltes de les nostres peticions, algunes altres no». Ara bé, només arrencar el vídeo reclama la creació d’una oficina per als treballadors de temporada per evitar situacions com les viscudes enguany, perquè «nosaltres només som una associació d’argentins que intentem donar un cop de mà». I afegeix: «Cal un organisme que professionalment, i amb tots els coneixements de la llei, atengui els immigrants i s’ocupi de la seva relació amb l’empresa que el contracta, els seus papers, etc.». Sigui com sigui, i per si encara hi ha algú disposat a intentar-ho –perquè «potser hi ha canvis o s’obren noves quotes»–, recomana als seus compatriotes que mai facin arribar els currículums en paper i intentin fer tots els tràmits de manera digital. «Els currículums en paper queden automàticament descartats per totes les empreses grans», assegura. 

Amb tot, Ponce admet que «emigrar comporta uns riscos» i que la mala maror dels últims dies es deu a «la falta d’informació». D’aquesta manera, excusa una hipotètica mala planificació o gestió per part de l’Administració apel·lant que «quan emigres, el país que et rep no té la culpa de res». «Andorra no ens ve a buscar, som nosaltres els que venim perquè sortir de l’Argentina és la nostra necessitat». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu