Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Les aigües residuals mostren que el 35% dels malalts té la soca britànica

Els locals de l’oci nocturn proposen al Govern reconvertir el sector per poder tornar a obrir

Un 35% dels infectats de Covid-19 té la soca britànica, segons es desprèn del darrer estudi realitzat a les aigües residuals del país encarregat pel Ministeri de Salut. El seu màxim responsable, Joan Martínez Benazet, va explicar ahir que arran d’aquesta anàlisi s’ha constatat que el 65% dels malalts restant té la soca de Wuhan, fet que dona «tranquil·litat» perquè, tot i que és evident que la variant sorgida al Regne Unit ha arribat al Principat, «no hi ha hagut un empitjorament de les dades globals de contagis». En aquest sentit, Benazet va instar la ciutadania a mantenir les mesures de seguretat bàsiques i el «comportament cívic i responsable dels últims mesos».

Tanmateix, el titular de Salut va informar que el Consell de Ministres va aprovar que a partir d’aquest cap de setmana es tornin a permetre les visites als centres sociosanitaris, així com les sortides a l’exterior dels seus residents. «Fa una setmana que la majoria de padrins i professionals sanitaris van rebre la segona dosi de la vacuna i això fa que estiguin molt més protegits davant el virus i puguin reprendre certa normalitat sense por a nous brots als centres», va apuntar Benazet. 

A més, l’Executiu va decidir ampliar l’aforament màxim als actes culturals, passant del 30 al 40%, i va eliminar el topall de 50 decibels de música als locals, si bé es reclama responsabilitat als encarregats «per evitar que la gent canti o hagi de cridar». «Anem obrint l’aixeta a poc a poc, però hem de ser prudents. Sabem que tenim la soca britànica i que aquesta és més transmissible, així que les restriccions s’aniran revisant cada setmana en funció de l’evolució epidemiològica», va incidir Benazet davant el relaxament de més mesures vigents, com la prohibició de públic en esdeveniments esportius, interiors i exteriors.

 

Canvi de paradigma

D’altra banda, ahir també membres del Govern es van reunir amb representants de la Unió de Bars i locals d’oci nocturn. Segons va comunicar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, la trobada va servir perquè els propietaris de pubs i discoteques els proposessin reconvertir el sector amb la voluntat de poder reobrir. «Una opció seria convertir-se en snacks, bars o restaurants i afegir a les copes una activitat complementària de cuina; el cap de Govern s’ha compromès a estudiar possibles mecanismes», va assenyalar Gallardo, tot recordant que el sector fa gairebé un any que roman tancat. 

Així mateix, els bars i cafeteries, van demanar poder obrir una hora més al vespre, fins a les 21.00 hores, i la resposta de l’Executiu va ser que es valorarà amb el comitè tècnic, però tant Gallardo com Benazet van insistir que qualsevol canvi es farà en funció de l’evolució de la pandèmia. Amb tot, el ministre de Salut va afirmar que «les nostres restriccions són més ajustades, més obertes i més permissives que a la resta d’Europa». 

 

28 casos nous

Pel que fa a l’actualització sanitària, el Govern va informar de la detecció de 28 casos nous en les darreres 24 hores. Actualment, n’hi ha 410 d’actius, s’han produït 10.066 altes i les defuncions es mantenen estables en 107. A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 22 persones ingressades, 11 a planta i 11 a l’UCI, set de les quals requereixen ventilació mecànica. La planta Covid del Cedre continua buida i la pressió sobre el sistema educatiu mostra una tendència a la baixa amb 15 aules sota vigilància activa, tres totalment confinades. Dels més de 28.000 alumnes i docents cribrats, però, només 70 han donat positiu, xifra que suposa un 0,32%. Amb les dades a la mà, doncs, «ens trobem a nivell 2 de risc perquè tenim un descens clar en el nombre d’actius i d’ingressats a l’hospital, però els pacients de l’UCI ens situen a nivell 4, el màxim», va puntualitzar Benazet, que va afegir que aquesta situació és similar a la resta de països de l’entorn. Finalment, i amb relació a les vacunes, Espanya va anunciar ahir que en rebrà més de les previstes per part de Pfizer i que, per tant, Andorra adquirirà les parts proporcionalment acordades, a més de les pactades amb França i el projecte Covax.

De cara al futur, el ministre de Salut va declarar que si bé no es descarta una quarta onada, diferents epidemiòlegs de prestigi internacional vaticinen una «millora molt considerable» de cara al maig, gràcies a l’efecte de la vacunació global i a l’arribada altra vegada de temperatures més elevades. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu