Des del carrer de la Devesa, a la urbanització Els Vilars, les 54 plaques solars que vesteixen el sostre d’un dels xalets són pràcticament invisibles, però a final de mes, el propietari de la casa sí que ho nota al rebut de la llum. Des de l’any 2010 que qualsevol edifici del Principat podia posar plaques solars, però fins ara, l’energia que generava es revertia en la seva totalitat a la xarxa comuna. Amb la nova llei de transició energètica, efectiva des de fa uns dies, els residents de l’edifici o xalet amb una instal·lació fotovoltaica poden consumir l’energia que produeixen i fins i tot, vendre l’excedent que generen a FEDA.
La presentació de la primera casa andorrana que funciona íntegrament amb energia solar es va fer en alçada. El propietari del xalet, Turi Mora; la Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó; i el director general de FEDA, Albert Moles, van pujar a la teulada de la casa per veure la instal·lació.
«Andorra té un potencial molt gran en energia solar i amb el Pla Renova, els usuaris interessats poden finançar fins el 40% del cost de la instal·lació» ,remarcava Calvó.
Però el cert és que accedir a la producció d’energia solar segueix tenint un preu força elevat. De mitjana, el muntatge de les plaques solars oscil·la entre els 600 i els 800 euros per metre quadrat. «Fins d’aquí 6 o 7 anys no hauré amortitzat la inversió» admetia el propietari, Turi Mora, però també afegia que «fa un mes que el xalet funciona amb energia fotovoltaica i produeix prou per a tota la casa i dos vehicles elèctrics». La prova de foc començarà a partir de l’hivern.
La voluntat del Govern és que més particulars se sumin els pròxims mesos a la iniciativa, tot i que no tenen cap previsió del nombre d’usuaris d’energia solar amb els que Andorra podria comptar d’aquí un any. «De moment, els interessats poden consultar al web del Ministeri el potencial d’energia solar que té el seu edifici o casa» destacava Calvó.
La primera instal·lació d’autoconsum d’energia solar s’emmarca dins la posada en marxa de la Llei de transició energètica, que té prefixats objectius com la construcció d’edificis sostenibles, la disminució del consum energètic, l’impuls del consum de les energies de fonts d’origen renovable i l’eficiència energètica.