El Periòdic d'Andorra
Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru al Pirineu

La població d’os bru al Pirineu assoleix els 96 exemplars el 2024, amb vuit individus detectats a Andorra

El seguiment transfronterer confirma l’estabilitat de la població i l’expansió territorial de l’espècie, amb un increment de la seva àrea de presència

El cens d’os bru al conjunt del Pirineu durant l’any 2024 s’ha situat en 96 individus, dels quals vuit s’han localitzat en territori andorrà. Aquesta dada s’ha obtingut gràcies al seguiment actiu que impulsa el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, en el marc del Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru al Pirineu (GSTOP), que es reuneix anualment per avaluar l’evolució de l’espècie.

Durant la darrera reunió, les administracions implicades van posar en comú les dades recollides al llarg del 2024. En el cas d’Andorra, el seguiment s’ha realitzat mitjançant 16 estacions distribuïdes pel territori, les quals són revisades periòdicament. Aquestes estacions permeten la recollida de mostres biològiques, principalment pèl, per a la seva anàlisi genètica, a més de validar les observacions comunicades per la ciutadania.

Els resultats obtinguts a Andorra inclouen 22 mostres de pèl i dues de femtes, que han permès identificar genèticament set individus: una femella i sis mascles. A aquestes dades s’hi afegeix l’observació d’un vuitè exemplar mitjançant imatges, del qual no es va poder obtenir cap mostra biològica. Per tant, es desconeix si es tractava d’un individu ja identificat o d’un nou exemplar. Aquesta informació es va compartir el passat octubre amb l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA).

A escala pirinenca, el seguiment ha permès identificar 96 ossos al llarg del 2024, incloent-hi 13 cadellades amb un total de 22 cries. Així mateix, s’han localitzat set exemplars d’edats superiors a un any que, per primer cop, s’han pogut censar aquest any. Aquesta actualització ha fet revisar a l’alça el cens del 2023, que passa dels 83 als 90 exemplars.

El GSTOP també actualitza anualment la distribució territorial de l’espècie a través del mètode europeu estàndard definit per la Directiva Hàbitats (92/43/CEE), que utilitza quadrícules de 10 km² per representar la presència confirmada d’individus. Segons l’últim informe, la superfície d’ocupació de l’os bru al Pirineu ha augmentat fins als 7.200 km², 100 més que l’any anterior.

Des de l’any passat Andorra disposa d’un Reglament específic de compensació pels danys ocasionats per espècies en perill d’extinció, com és el cas de l’os bru, que afecta tant el sector agrícola com el ramader. Per tal d’informar i conscienciar la ciutadania, el web del Ministeri de Medi Ambient ofereix materials informatius i un vídeo amb recomanacions de comportament en cas de trobar-se amb un exemplar a la muntanya.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu