La minicentral d’Arcalís, la primera hidroelèctrica del país, es va posar en marxa a principis del 2017. Durant el seu primer any de funcionament va produir prop d’1,7 milions de kw/h, una xifra per sota de les previsions, fixades en els dos milions de kw/h anuals. Però aquest 2018, a ple rendiment i ajudada per les quantioses precipitacions registrades des que va començar l’any, superarà el previst. Segons va informar un dels portaveus de la Productora Elèctrica Renovable (Persa), la societat formada per les distribuïdores Mútua Elèctrica i Nord Andorrà, Joan Carles Grau, es tancarà l’any amb una producció propera als 2,3 milions de kw/h. En percentatge, suposarà un 20 i un 25% més de producció.
Amb aquestes dades a la mà, i després que l’obra ja estigui perfectament integrada a l’entorn, Persa es mostra satisfeta amb el rendiment de la instal·lació, que també ha estat molt ben rebuda per la resta d’actors implicats: el Govern, el Comú d’Ordino i la mateixa estació d’esquí. Cal recordar que la producció de la minicentral equival al consum elèctric anual d’Arcalís i a un 3% del consum de les parròquies de les valls del Nord. Per tant, i tal com va recordar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el dia de la inauguració de la instal·lació el novembre passat, es pot considerar que l’estació d’Arcalís és el primer domini esquiable d’Europa totalment sostenible.
Amb l’aval de la minicentral ordinenca hauria de ser més fàcil concretar el segon projecte de Persa. Però tot i que les previsions eren que la minicentral d’Aixovall ja estigués en funcionament aquest 2018, a hores d’ara encara falten permisos. La societat s’ha posat com a data límit el setembre, i si no s’arriba a cap acord, «ho deixarem estar»va amenaçar Grau.
La planta solar més gran d’Andorra
D’altra banda, Nord Andorrà, una de les societats que inclou Persa, va signar un acord amb Agora Internacional School Andorra per a la construcció i explotació d’una planta de producció solar fotovoltaica als edificis de l’escola, propietat del Comú de la Massana i situats a l’Aldosa. Aquesta instal·lació tindrà una potència de 420kW i es convertirà en la planta solar més gran d’Andorra per davant dels 175kW de l’Estació Nacional d’Autobusos. Estarà operativa cap a principis de novembre i la seva producció equival a unes 150 llars. Aquesta instal·lació se suma a la també solar de 80kW que la societat té a la Caubella (Pal), i a una de 20kW al seu magatzem de la Massana, informa l’ANA.