Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

La majoria de lloguers superen el 30% dels ingressos

Segons les queixes presentades al Raonador del Ciutadà

L’informe del raonador del ciutadà corresponent a l’any 2020 que es va donar a conèixer ahir per part del Consell General posa de manifest que durant aquest any es van obrir un total de 386 expedients, dels quals 365 van ser resolts, la majoria dels quals relatius a l’habitatge (126). En la major part dels casos, el preu del lloguer supera l’estàndard recomanat d’un màxim del 30% dels ingressos familiars. En un dels casos, fins i tot suposa el 90% de les rendes familiars. 

En concret, el 24% de les persones afectades asseguren que el cost de l’immoble supera el 50% dels ingressos, mentre que el 43% fins al 50%, i un 33% fins al 30%. Pel que fa als preus de les rendes, oscil·len entre els 320 i els 1.100 euros, sent la franja majoritària entre els 550 i els 650 euros.

Segons explica l’informe, les nombroses queixes relacionades amb l’increment del preu dels lloguers i/o la rescissió de contractes va motivar que el mes d’octubre del 2018 es posés en marxa una investigació per avaluar l’impacte real de les queixes. Aquesta pràctica per part dels propietaris o gestors immobiliaris, segons el raonador, va continuar durant tot l’any 2020, tot i ser coneixedors de les mesures urgents adoptades per part del Govern i del Consell General en aquest sentit. 

Per poder fer una anàlisi més acurada del perfil de les queixes que arriben, i de la tipologia dels habitatges i dels usuaris afectats, la institució va impulsar per primera vegada, una enquesta a les persones que es van adreçar al raonador durant l’any 2020 per tal de disposar de dades actualitzades que ajudin a dibuixar un escenari «més precís» amb l’objectiu de trobar les solucions «més pertinents» a un problema que «preocupa» la ciutadania. Tot i això, més de la meitat de les persones consultades no van ser localitzades o van declinar respondre l’enquesta, malgrat el seu caràcter anònim i confidencial.

Continuant amb els resultats, els motius de consulta a la institució són majoritàriament la rescissió unilateral dels contractes i dificultats per calcular els consums. Pel que fa a l’edat dels demandants, la major part són persones d’entre 31 i 45 anys, per tant, persones actives dins el mercat laboral. Quant a la parròquia de residència, el gruix dels immobles afectats està ubicat a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, i en tercer lloc a la parròquia d’Encamp. 

Les famílies afectades estan majoritàriament integrades per nuclis d’una a quatre persones per habitatge, mentre que en el 45% dels casos que han arribat a la institució conviuen amb algun animal de companyia. Per un altre costat, la superfície dels immobles concernits solen tenir d’entre 60 i 100 metres quadrats, i la majoria tenen dues o tres habitacions. Igualment, més de la meitat dels pisos disposa d’aparcament, tot i que una de cada tres cases no disposa ni d’aparcament ni de traster. A més, la gestió dels pisos és responsabilitat d’immobiliàries o empreses de gestió de patrimonis, tot i que també hi ha immobles gestionats directament pels propietaris.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu