L’economia andorrana ha experimentat un creixement real del 2,3% en el tercer trimestre d’enguany, mig punt per sobre que el període corresponent de l’any anterior, segons reflecteixen les dades que el Departament d’Estadística va publicar just ahir. Aquest creixement s’explica sobretot per l’increment de l’activitat de la construcció, que va ser d’un 5,5%, així com del comerç, l’hostaleria, el transport, la informació i les comunicacions, que va ser d’un 3,2%. Per contra, durant aquest mateix període, la indústria va caure en un 0,1%, tot i que no va fer-ho de forma tan accentuada com en els dos primers trimestres de l’any.
Des d’Estadística, van incidir que l’evolució del PIB d’Andorra «ve molt marcada per la dinàmica dels serveis, ja que aquest sector ha suposat més del 80% del PIB en els darrers anys». De fet, aquest darrer trimestre ha experimentat un increment del 2,2% i el que més ha crescut ha sigut el del comerç, l’hostaleria, el transport, la informació i les comunicacions, que a partir del 2017 va començar a recuperar el seu creixement fins que aquest últim trimestre s’ha estabilitzat en un 2,3%. Pel que fa a les activitats financeres, immobiliàries, professionals i tècniques, no va començar a remuntar fins al segon trimestre del 2017 i des d’aleshores la tendència ha sigut a l’alça, amb un 1,8% aquest darrer trimestre. Finalment, les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals, s’ha mantingut més constant al llarg dels anys i el tercer trimestre ha crescut un 1,5%.
Increment de la població
La població resident al Principat va créixer en un 1,9% durant el mes de novembre respecte al de l’any anterior, segons el Departament d’Estadística. Concretament, va fer-ho en 1.444 persones, de manera que el total va ascendir fins a 77.457. Les parròquies que més van notar-ho van ser Andorra la Vella (1,3%), la Massana (2,9%), Escaldes-Engordany (1,5%) i Canillo (4,8%) i sobretot va créixer la població de nacionalitat andorrana, amb un total de 595 persones, per davant dels residents d’altres nacionalitat, que van sumar-ne fins a 555. Pel que fa a l’edat, en canvi, l’increment va concentrar-se en el grup de majors de 64 anys, que va créixer en un 4,7%, tot i que el col·lectiu segueix representant un 14% de la població en contraposició amb el 13,5% de menors de 15 anys i el 72,5% de persones d’entre 15 i 64.
D’altra banda, els registres comunals segueixen presentant una diferència significativa en relació amb la població estimada perquè la xifra registrada se sustenta en les altes i baixes que comptabilitzen els mateixos comuns. Aquest mes de novembre la divergència percentual va situar-se en un 6%, ja que els comuns tenien registrades fins a 82.094 persones. De tota manera, el Departament d’Estadística va voler remarcar que des de l’any 2010 s’ha anat reduint aquesta distància.